Читај ми!

Где је Србија на мапи кријумчара наркотика

За првих шест месеци ове године у Србији је заплењено више од 280 килограма дроге. У исто време у иностранству је у само једној акцији заплењено 3,5 тона кокаина. За РТС говори оперативац Службе за превенцију наркоманије и сузбијање кријумчарења, директно укључен у откривање нарко-дилера, чији идентитет остаје скривен.

Републике Србија је, према речима саговорника РТС-а, занимљива пре свега као транзитна земља већ надасве чувеног "балканског пута" с тим да постоји једна измена – уласком Бугарске и Румуније у ЕУ тај "балкански пут" нема више своју ексклузивност као што је некада имао.

"Што се тиче Србије као земље крајњег корисника опојних дрога, Србија је једна мала земља са непуних осам милиона становника која нема веклику куповну моћ, тако да у некој размери не представља ништа спектакуларно да би била неки интерес. Наравно, нама су наши проблеми најпречи и сваки грам дроге који уђе на територију Србије јесте велики проблем и велики ризик за нашу децу", истиче саговорник РТС-а.

Да ли је због великих заплена кокаина у Шпанији, Белгији и Холандији промењена рута кријумчарења?

Дошло је до измештања одређених рута кријумчарења, пре свега ка Африци и земљама Азије. Може се рећи да долази до једног прекомпоновања те сцене и тих рута кријумчарења јер кријумчарима кокаина трошкови транспорта јесу битни, али нису толико колико је битна сигурност. У последње време је чак и примећено да постоје одређене луке у Северном мору које су нпр. на територији Пољске, које постају изузетно занимљиве са безбедносног становишта.

Какве позиције имају криминалци са ових простора у међународном ланцу кријумчарења кокаина?

Веома често напуштају територије својих земаља када имају проблема са законом, односно када постоје за њима потернице или треба да иду на издржавање казни и одлазе на територију земаља Јужне Америке, где се позиционирају неко боље, неко лошије. У глобалном смислу, поседују одређену тежину, али далеко од тога да би то могла бити тежина неког стратешког нивоа.

Да ли постоје подаци колико је људи са ових простора активно у Јужној Америци у том криминалном послу?

Тих лица има, али тачан број не знамо. Можда ће послужити као илустрација да у једном граду у Бразилу постоји кафана која се зове "Београд".

Има ли људи са ових простора који су финансијски способни да инвестирају у набавку дроге или се своди на то да се људи одавде користе углавном као курири у транспорту кокаина?

Лица из криминогене средине су са територије Републике Србије, као и лица са територије бивше Југославије јер се то у овом послу не може гледати одвојено зато што је њихова сарадња изузетно добра. Постоје лица која могу бити финансијери одређених испорука опојне дроге, с тим да таквих лица заиста нема много.

Колико су кријумчари кокаина спремни, тачније колико инвестирају у цео посао набавке и транспорта те дроге?

То зависи од начина кријумчарења. Количина кријумчарења зависи од тзв. позиције које одређено лице има у криминалном миљеу Јужне Америке. Зараде могу ићи, ако бисмо гледали у некој крајњој инстанци, и у односу један према 10.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару