Читај ми!

Улица у част азербејџанског песника

У Раковици је откривена табла са називом улице азербејџанског песника Бахтјара Вагабзадеа. Амбасадор Азербејџана истакао је да догађај представља још један у низу израза пријатељских и партнерских односа између Азербејџана и Србије.

Таблу су, на раскрсници Борске и улице Пере Велимировића открили помоћник градоначелника Београда Ирена Вујовић и амбасадор Азербејџана у Србији Елдар Хасанов, саопштено је из градске управе, преноси Танјуг.

"Задовољство нам је што се налазимо у улици која носи назив по славном азербејџанском песнику Бахтјару Вагабзадеу. То говори да азербејџански народ непрекидно помаже српском народу увек када је то најнеопходније, као што је то учинио и током мајских поплава", рекла је Ирена Вујовић.

Она је истакла да је традиционално пријатељство два народа, слична судбина, Ташмајдански парк који је један од најлепших украса у Београду и све што нас је до сада спајало довело до тога да је Град Београд на овај начин одлучио да искаже своју захвалност Азербејџану, његовом народу и граду Бакуу.

Амбасадор Азербејџана у Србији истакао је да данашњи догађај представља још један у низу израза пријатељских и партнерских односа између Азербејџана и Србије. Захвалио је градоначелнику Београда Синиши Малом и свим његовим сарадницима и одборницима Скупштине града Београда што су донели такву одлуку.

"Овај догађај несумњиво представља још један важан корак у приближавању народа са великим културним наслеђем, а на данашњи дан се у Азербејџану читају дела великих писаца попут Иве Андрића, Милорада Павића и других, а слушају песме Радмиле Караклајић, Ђорђа Марјановића и Жељка Јоксимовића," рекао је Хасанов.

Након постављања бисте Николе Тесле у Бакуу, додељивање улице у Београду Бахтјару Вагабзадеу још једном показује колико наши народи чувају сећање на истакнуте личности, казао је он и додао да су дела тог азербејџанског песника послужила за развијање патротског духа азербејџанског народа.

Откривању табле присуствовали су и амбасадор Србије у Азербејџану Небојша Родић, Нина Јандрић, секретарка Секретаријата за комуналне и стамбене послове, као и Александар Савић и Владан Коцић, председници општина Вождовац и Раковица.

Одборници Скупштине Београда на седници одржаној 23. јуна 2015. године донели су одлуку да улици која почиње од Црнотравске до раскршћа са Борском и Пере Велимировића доделе назив Улица Бахтијара Вахабзадеа.

Бахтијар Махмуд оглу Вахабзаде (16. август 1925 - 13. фебруар 2009.) био је азербејџански песник, члан Националне академије наука Азербејџана.

Објавио је преко 70 зборника поезије, 20 поема, две монографије, 11 научних радова и стотине чланака, пет пута је био биран за посланика Врховног савета народних посланика Републике, био је посланик Народне скупштине Азербејџана и један је од аутора Историје азербејџанске књижевности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи