Читај ми!

Јавне набавке по новим правилима

Изменама Закона о јавним набавкама скраћује се њихово трајање, а због веће ефикасности поступка повећава се износ којим се дефинишу мале јавне набавке. Поступици у јавним набавкама су се често одуговлачили, јер су се јављали понуђачи који су злоупотребљавали права жалбе. Изменама закона та пракса биће заустављена.

Нова правила кажу: нема жалбе уколико понуђач претходно није пријавио неправилност. Раније се дешавало да у пет минута до отварања понуда, пристигне захтев за заштиту права, кажу у Управи за јавне набавке и због тога се пролонгирао поступак.

"Могу да се жале само само они који заиста имају интерес за тај посао а не да се жале разни који немају интерес. Па се тако дешавало да се једна фирма жали па то траје два месеца, па онда малтене исти захетв упути друга, па трећа и тако се врте и практично држе научиоца као таоца", појашњава директор Управе за јавне набавке Предраг Јовановић.

У "Транспарентности" сматрају да су и после измена закона остали нерешени многи проблеми. Ипак, подржавају напредак.

"Добро је што је уведена и обавеза у неким случајевима да се набавка подели по партијама, јер то омогућава већу разноврсност оних који би могли да се јављају. Најзад има неких позитивних помака у правцу објављивања већег броја докумената", напомиње Немања Ненадић из "Транспарентности Србије".

Процес јавне набавке биће могуће пратити од самог почетка.

"Сад ће се објављивати планови набавке, и онда одлуке по додељеним уговорима или обустављеним поступцима повећавају транспарентност и могућност контроле", подсећа Јовановић из Управе за јавне набавке.

Законом је предвиђено обавезно објављивање одлуке о додели уговора и одлуке о обустави поступка на Порталу јавних набавки, уместо достављања ових аката понуђачима, што поступак чини транспарентнијим и ефикаснијим, с обзиром на то да се рокови за заштиту права рачунају од дана објављивања одлуке на Порталу.

"Увек је кључ у ефикасном спровођењу и у надзору, а ту нису баш услови били идеални. Што се тиче услова идеалнх није било, некад није било ни довољно људства", наглашава Ненадић.

Убудуће, комисија за заштиту права имаће још два члана како би се убрзали рокови у одлучивању у поступцима заштите права. У просеку је поступак јавних набавки трајао око четири месеца. На једну јавну набавку долазило је просечно 2,6 понуђача, а нови сет мера требало би да привуче више њих.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи