Читај ми!

Протест групе станара "смрдљивих зграда"

Група станара "смрдљивих зграда" у насељу Др Иван Рибар на Новом Београду протестовала је због, како наводе, најаве да ће Грађевинска дирекција Србије раскинути уговор којим је предвиђено рушење тих зграда, а станарима понудити неприхватљива решења.

Испред зграда симболично је био паркиран кран који је, уместо кугле, имао окачене балоне, а станари, који су носили транспаренте, поручили су да је за њих рушење зграда једино решење и да не прихватају понуде Грађевинске дирекције, преноси Танјуг.

Дирекција је станарима понудила пресељење у зграде које ће бити изграђене недалеко од постојећих, раскид уговора уз повраћај новца и надокнаду свих трошкова, замену за други стан у власништву дирекције у преостале четири зграде у насељу или могућност да се врате у своје станове по њиховој санацији.

Грађевинска дирекција, која је инвеститор, позвала је станаре који то до сада нису учинили да се определе за неко решење најкасније до 31. августа.

Представник станара Саша Антић рекао је Танјугу да је уговор, којим је предвиђено рушење и изградња нових зграда на темељима постојећих, потписан у децембру прошле године, а да је Дирекција одлучила да га једнострано раскине и понуди, према његовој оцени, неприхватљива решења.

Навео је да су станари приморани да изаберу неку од опција, које су за њих неприхватљиве, јер је Дирекција најавила да ће обуставити плаћање привременог смештаја за оне који се до 31. августа не одлуче за неко од понуђених решења.

"Позивамо министарку грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорану Михаиловић да чује и нас, другу страну потписницу уговора, и да буде гарант да ће се уговор поштовати, да ће се поштовати закони ове државе и право станара на здрав живот", рекао је Антић.

Каже да би у случају раскида уговора оштећена страна, односно станари, плаћала штету која се, као тврди, мери десетинама хиљада евра по стану.

"У том случају би Дирекција тражила повраћај ПДВ-а, што је око 4.000 евра минимално по стану, губе се субвенције које је држава дала грађанима од око 20 одсто од купопродајне цене стана, све уложено у стан, комплетан намештај и право на надокнаду штете изазване оваквим поступком", навео је Антић.

Према његовим речима, "заменски" станови такође су неприхватљиви, јер су већи од постојећих за најмање 30 квадрата и станари би морали да доплате ту разлику.

"За нас је једино решење да се уговор поштује и ми ћемо га бранити. Протестоваћемо док се уговор и закон не буду поштовали, као и наше право на здрав живот", рекао је Антић.

Станарима "смрдљивих зграда" придружили су се и поједини становници околних зграда, који наводе да осећају непријатни мирис који се шири од зграда и да је и њихово здравље угрожено.

У Дирекцији тврде да је више од половине станара насеља већ одабрало неко од понуђених решења.

Како наводе, до сада се изјаснило 107 власника станова, од којих се 21 станар одлучио за замену за стан у новим зградама, а за други стан у власништву Дирекције у преостале четири зграде у насељу изјаснио се 31 власник.

За опцију раскида уговора и повраћај новца определило се 54 власника станова, а за повратак у санирани стан изјаснила се једна особа.

Дирекција истиче да ће и даље наставити да плаћа накнаду од седам евра по метру квадратном купљеног стана на месечном нивоу, режијске трошкове, као и све пратеће трошкове око селидбе свим станарима који се одлуче за неку од понуђених опција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи