Читај ми!

Пси водичи уместо белог штапа

Удружење слепих и слабовидих "Бели штап", од свог оснивања 2003. године има за циљ отварање Центра за самостално кретање и дресуру паса водича. Пре две године покренута је кампања којом би идеја, бар делимично, била реализована. Један од циљева је остварен.

Уместо уз помоћ белог штапа, Весна ће се од првог октобра кретати са Астором. Она и пас су морали на обуку у Словенију.

"Ви сте научили да се самостално крећете и ви псу дајете команде са белим штапом, ви налазите баријере и прелазите их, а овде пас то ради уместо вас", каже Весна Несторовић, председница Удружења "Бели штап".

Кампањом је до сада прикупљено 15 хиљада евра за куповину првог пса водича за слепе, за којег у Србији не постоје лиценцирани инструктори.

"То не могу да раде људи који дресирају псе, полицијске псе и било које друге, ови пси који полажу испите то је друга ствар, то је послушност, овде је пас ваше око и то је јако ризично, он прелази улицу са вама, води рачуна, склања вас, то је много компликовано" , каже Весна Несторовић.

Обука првог инструктора у трајању од 36 месеци требало би да почне следеће године. За то се тренутно прикупљају средства. А чак 70 чланова Удружења чека на свог пса пратиоца на улици.

"Мислим да ће ми у почетку бити проблем јер сам се навикао на бели штап али и тога морам да се одрекнем јер ћу аутоматски добити кроз тог пса и очи, а уз то ћу имати и доброг пријатеља уз себе", каже Бобан Величковић, члан Удружења "Бели штап".

У марту је донет Закон о самосталном кретању са псима водичима. Ступа на снагу 20. септембра, а њиме је, између осталог, регулисан и улазак паса пратилаца у хотеле, ресторане, возила јавног превоза.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи