Читај ми!

Јапанка у Гучи свира српско коло

Сабор трубача је феномен који је од 1961. године у Драгачево довео више од 17 милиона гостију, а међу њима скоро четири стотине хиљада странаца. Да научи да свира трубу и осети фестивалски амбијент ове године из Токија је у Гучу стигла и једна Јапанка. Јуко Јошикаи свакодневно вежба са оркестром Данијеле Веселиновић.

Више од девет хиљада километара и 14 сати лета нису обесхрабрили младу Јапанку да оствари своју највећу жељу. Да научи да свира трубу стигла је у Србију.

"И у Јапану се свира труба, али класична музика, не као ваша. Тражила сам учитеља, али сам желела да научим тај звук, тај осећај, па сам дошла овде", каже Јуко Јошикаи.

Јуко је за две недеље, колико је гошћа Данијеле Веселиновић, већ научила пет, шест наших композиција и без проблема са трубачким оркестром свира српско коло.

Подучавање Јапанке за Данијелу је ново искуство. Повезала их је српска труба, преко организације "Тути Србија", а Јуко је добар ученик.

"Добро чује, с обзиром на то да је за њу српска музика нешто непознато, страно, као и за нас јапанска мелодија. Она има добар слух и добро чује и улази јој то у срце и душу, тако да је то битно јер оно што осетиш, то преносиш на инструмент", каже Данијела Веселиновић.

Жеља да научи више о Србији и нашој музици Јуко је довела и до Гуче, а да ли ће журити назад у Токио још увек није одлучила.

"У Србији је добро, али волим и јапанске пријатеље, па ћу видети", каже Јуко.

Иако је за њу српски језик тежак, ова Јапанка се са својим домаћинима лако споразумева. И једни и други разумеју звук трубе, која је повезала две традиције и две културе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи