Читај ми!

Преминула глумица Ђурђија Цветић

Филмска, телевизијска и позоришна глумица Ђурђија Цветић преминула је синоћ у 73. години, саопштило је Југословенско драмско позориште.

Глуму је дипломирала на Факултету драмских уметности у Београду, у класи професора Миленка Маричића 1969. године, од када је и чланица Југословенског драмског позоришта.

Гостовала је у Звездара театру, Народном позоришту, Београдском драмском позоришту, Црногорском народном позоришту, Народном позоришту у Сомбору и многим другим.

Добитница је више признања: награде "Милош Жутић" за улогу Скупа у представи "Скуп" Југословенског драмског позоришта (2002), награде "Жанка Стокић" за животно дело (2004), плакете "Жанка Стокић" за најбоље глумачко остварење 12. Позоришних свечаности "Жанки у част" (2013).

На сцени матичног театра, Југословенског драмског позоришта, одиграла је десетине улога. Припадала је такозваној генерацији "Бојанових беба", групе младих глумаца које је Бојан Ступица позвао у ЈДП у време његове генерацијске обнове.

После улоге Пем у "Спасенима" Едварда Бонда, својом појавом, лепотом и сценском снагом, Ђурђија Цветић ступиће и у велики, класични репертоар као Шекспирова Регана у "Лиру", Дездемона у "Отелу", Оливија у "Богојављенској ноћи".

Њен у исти мах модеран и класичан сценски израз дошао је до пуног изражаја у великим, иконичким представама попут Симовићевог "Путујућег позоришта Шопаловић" у режији Дејана Мијача где је играла Јелисавету Протић, потом Брехтовом "Баалу" као Емилија, Ведекиндовом "Буђењу пролећа" као Фани Габор.

Последњих година ангажмана у ЈДП-у, играла је са великим успехом Рањевску у Чеховљевом "Вишњику", Лагарсовим "Правилима понашања у модерном друштву", а нарочито у насловној улози Држићевог "Скупа" редитеља Јагоша Марковића, у којој је, тумачећи мушку улогу, остварила театарско чудо, вишеструко вредновано и награђивано на домаћим и регионалним фестивалима.

Остаје упамћена као Сека у телевизијској серији "Грлом у јагоде" Срђана Карановића, као и по улогама у "Сивом дому", "Почетном ударцу" и "Заборављенима" Дарка Бајић, "Октоберфесту" Драгана Кресоје, ТВ серији "Улица липа".

Драмски програм Радио Београда чува сећање на њен особен глас и глумачку експресију у десетинама радио-драма.

Комеморација у Југословенском драмском позоришту биће одржана у септембру.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи