Читај ми!

Апарати за зрачење хитно потребни

На терапију зрачењем у Србији чека око 2.000 пацијената. У пет радиотерапијских центара постоји 14 апарата за зрачење, али у овом тренутку не раде сви, а на појединим се пацијенти зраче у три смене. Да би се ситуација колико-толико стабилизовала, неопходно је још најмање десет апарата.

Из године у годину број оболелих од малигних болести расте. Годишње се дијагностикује око 37.000 нових пацијената, а половини је неопходно зрачење.

У Институту за онкологију и радиологију, где се лечи највише пацијената, свакодневно, и тако већ четири-пет година, раде у три смене. Од седам ујутру до један сат после поноћи терапију добије око 380 пацијената.

На листи чекања у овом тренутку је око 400 особа, а ових дана на ред долазе они који су на листу стављени средином маја.

Мирјана Пејовић каже да није дуго чекала јер је хитан пацијенет и лекари су брзо реаговали.

"Ми се увек трудимо, и листе чекања могу да се организују тако да ви ипак озрачите пацијента у неком оптималном временском периоду. Сваки пацијент очекује, и уплашен је, што ми потпуно разумемо и потпуно је очекивано што они очекују да буду одмах озрачени", истиче др Весна Плешинац Карапанџић, начелница Радиотерапије Института за онкологију.

Добро је да у овом тренутку на Институту раде сва четири апарата, мада је једном већ време за пензију. И у Каменици је већ месецима тешка ситуација. Од два апарата, један је у квару. И овде раде у три смене, до један после поноћи, па су успели да листу чекања, која је била пет месеци, скрате на два и по. Чекају да се тендер за набавку нових апарата, који је заустављан шест пута и траје две године, коначно оствари.

"Тренутно се на листи заказивања налазе 644 пацијента. Према неким европским и светским нормама, на 250.000 становника је потребан један линеарни акцелератор, што значи да би оптимално било од шест до осам апарата на територији Војводине", напомиње помоћница директора за организацију рада Института за онкологију Војводине.

Директор Клиничког центра Ниш, др Зоран Радовановић, наводи да та установа има три апарата, од којих један не ради већ три године и служи да се са њега узимају делови да се поправљају друга два апарата.

"Један апарат је за Ниш тотално неопходан", додаје Радовановић.

Да се колико-толико реши проблем зрачне терапије, Србији је одмах неопхоно најмање десет апарата. И било је најава надлежних у Министарству здравља, али и премијера, да до децембра више нећемо имати листу чекања у онкологији.

"То ће за мене бити догађај миленијума. Ја сам овде 41 годину и, верујте, једини проблем у Србији, озбиљан проблем је радиотерапија због недостатка машина", указује др Радан Џодић, директор Института за онкологију и радиологију Србије.

Средином јуна стигла је понуда и Радиотерапијског центра у Бањалуци, који има довољно апарата и капацитете да прими и пацијенте из Србије, како би најтеже оболели неопходну терапију добили на време.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи