Читај ми!

Станковић: Дневно 15.000 евра за Прихватни центар у Прешеву

Председник Координационог центра за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић рекао је да држава дневно за функционисање Прихватног центра за мигранте у Прешеву издваја 15.000 евра, али да је у наредним месецима неопходно да обезбеди много више средстава и да се очекује веће ангажовање међународне заједнице.

Прихватни центар за мигранте у Прешеву је прво организовамо место за прихват миграната у овом делу Европе, место где се они сваким даном све више и више појављују и где сваким даном обавезе државе расту, истакао је Станковић у изјави Танјугу.

Према његовим речима, у центар дневно дође између 700 и 900 миграната који илегално пређу нашу границу, а то значи да долазе без икакве документације тако да Прихватни центар има све већу обавезу да те људе збрине на прави начин.

"То подразумева, пре свега, њихову евиденцију, обезбеђивање папира са којима могу да се крећу по нашој земљи, здравствене прегледе и указивање неопходне медицинске помоћи, обзиром да дуги пут и пешачење које оставља трагове на њихово здравље", истакао је Станковић.

Поред тога, додао је он, неопходно је извршити њихову регистрацију која подразумева узимање отиска прстију и сликање, а онда следи окрепљивање и купање након дугог хода.

Станковић напомиње да је за жене и децу обезбеђено посебно одељење где могу да преспавају у креветима, а да су за мушкарце обезбеђени шатори где могу да се одморе.

Све више деце међу избеглицама, Прешево реагује на прави начин

Он напомиње да је посебно забрињавајуће то што је у првом налету избеглица било веома мало деце, али да их је сада много више и да зато постоји много већа потреба да се тој деци помогне, што изискује додатне напоре и средства.

Оброке за мигранте, око 400 дневно, обезбедио је УНХЦР, остале оброке обезбеђује Црвени крст и Комесаријат за избеглице, док у набавци лекова којих тренутно има довољно помаже међународна заједница.

"Због повећаног прилива миграната сада се у помоћ укључују и други градови, пре свега, у регистрацији и обезбеђењу потребних папира за њихово кретање", рекао је Станковић, додајући да се нада да ће се у наредном периоду обезбедити све што је мигрантима потребно, али и да ће они бити стпљиви и да ће разумети уколико не буду у могућности да неколико дана обезбеде све потребне количине хране и лекова.

Станковић је изражио очекивање већег ангажовања међународне заједнице у наредном периоду, обзиром да Прихватни центар у Прешеву Владу Србије дневно кошта 15.000 евра, што су, како је оценио, велика средства.

Талас миграната у Прешеву, према његовим речима, трајаће не само ово лето, већ наредних неколико година, обзиром на ситуацију у земљама из којих долазе, што изискује знатна материјална средства, а колико ћемо бити у могућности да тако и наставимо у овом тренутку се не може рећи, јер и све што се тренутно чини, чини се захваљујући помоћи државе, приватних донатора, међународне заједнице и свих који желе да помогну.

Прешево ће моћи да се у овом периоду и неколико наредних месеци избори са приливом миграната на прави начин, сматра Станковић изражавајући задовољство што су локална самоуправа и становништво показали велики степен одговорности и активности да се тим људима помогне.

Ипак, додао је он, у наредним месецима ће морати, у сваком случају, много више да се укључи међунаордна заједница и мораће много више средстава да се обезбеди обзиром на ситуацију која влада у нашој земљи, економску кризу и велики број избеглица који већ живе у Србији двадесетак и више година.

Напомињујући да су мигранти људи погођени ратом, несрећни због онога што се дешава у њиховој земљи, који показују висок степен толеранције, разумевања и који очекују помоћ од других, Станковић је рекао да се улажу напори и сва расположива средства да им се помогне.

"Надам се, као што је и до сада било, да ће грађани Србије разумети и одобрити да се тим људима помогне, за разлику од неких других који праве зидове да ти људи не би дошли у њихову земљу иако они и чланови њихових породица, због сукоба који трају у њиховим земљама, спасавају своју главу бежећи из тих земаља и вапајући за помоћ", закључио је Станковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи