Академија у знак сећања на погром Срба на КиМ

У Косовској Митровици одржана је Свечана акдемија поводом годишњице мартовског погрома на Косову. Затражен је одговор на питање ко сноси политичку одговорност за догађаје од пре 11 година.

Директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да одговор на питање ко је политички организовао мартовски погром лежи у Приштини, јавља Танјуг.

"Одговор на то питање не лежи ни овде у северној Косовској Митровици, ни у Грачаници, ни у Пећи, Призрену у којима Срба више нема. Одговор на то питање не лежи ни у Београду, одговор на то питање, нажалост, још лежи у Приштини", наводи Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ истиче да је искрена жеља Срба је да се са албанским народом на Космету нађе мир и суживот раме уз раме, "на начин да ни наша ни њихова деца неће морати да стрепе да ће се овакве ствари да се понове".

Међутим, додаје Ђурић, да бисмо до тог циља дошли, потребно је да они људи који одговарају у име косовских Албанаца јасно и гласно поруче нама и целом свету, да никада више неће дозволити да неко у њихово име чини такве ствари.

"Тог момента када буду спремни да ураде такве ствари, моћи ћемо да кажемо да смо и ми и они мирни и сигурни и да не морамо да стрепимо да ће се такве ствари дешавати", наглашава Ђурић.

Како каже, он и данас није чуо ни од једног политичара на неком од кључних места у Приштини да су спремни да испитају политичку позадину дешавања 17. марта.

Ђурић је казао да ће Србија памтити жртве док је државеСрбије, и последњег Србина на Космету.

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић рекао је да се данас, 11 година од мартовског погрома над српским народом, суочавамо са чињеницом да последице овог нецивилизацијског чина и даље трају.

"Желим да пошаљем поруку да наш циљ није само представљање размере почињеног злочина и осуде злочинаца, већ и тражење дугорочног и одрживог решења за ова питања на Косову и Метохији - мир и слободу", наглашава Спирић.

Према његовим речима, ово је најбољи начин да покажемо да се сећамо и да је циљ изградња економског просперитета.

Градоначелник северне Митровице Горан Ракић поручује да ће држава Србија обезбедити средства за обнову цркава и манастира на Косову и Метохији.

Ракић наводи да никада нећемо заборавити све оне који су страдали на Косову и Метохији.

"И са овог места могу само да поручим да никада нећемо дозволити да сви ти страдалници умру по други пут, а умреће тако једино ако их заборавимо, ако избледе сећања на њих", каже Ракић.

Академију је химном "Боже правде" отворио црквени хор "Бранислав Нушић" из Косовске Митровице под вођством Петра Ракића.

На Академији сећања приказан је кратак филм о погрому Срба 17. Марта на Косову и Метохији у продукцији ТВ Мост.

У холу Митровачког двора и у самој сали отворена је излоžба фотографија Дарка Дозета, професионалног фотографа из Новог Сада, посвећена мартовском погрому.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару