Читај ми!

Малиновић: Одлука била на посади

Некадашњи заменик команданта Ратног ваздухопловства, генерал у пензији Срето Малиновић каже да истражним органима и комисијама које расветљавају околности пада хеликоптера треба препустити да раде свој посао.

Комисије ће, како је истакао Срето Малиновић, утврдити и да ли је било неких "пречица" у ланцу командовања.

"Метеоролошки услови у петак су били толико сложени да су се могли назвати неповољним, а одлуку о томе да ли ће полетети донела је посада, и нико не би имао право да им замери да то нису учинили", објаснио је Малиновић у емисији "Став Србије" на ТВ Прва, преноси Фонет.

Истрага и снимци разговора показаће шта се све дешавало, указује Малиновић и истиче да ће подаци из летачке књижице пилота Омера Мехића разрешити дилему да ли је био оспособљен да обави задатак у сложеним метеоролошким условима, "без обзира како се он субјективно осећао".

Хеликоптер је имао опрему која омогућава летење у сложеним условима до метео-минимума, за који треба видети колики је био, али увек је "старији" метео-минимум пилота него летелице, напоменуо је Малиновић.

Према његовој оцени, треба оставити да истрага, "суд професије и суд историје" кажу своје о тој несрећи.

Малиновић је навео и свој пример, када је 2010. године тадашњем министру одбране Драгану Шутановцу у Пожаревцу пренео да посада хеликоптера "газела" да због лоших метеоролошких услова не могу да га превезу до Краљева.

"Он ми је рекао 'плашите се генерале', а ја сам му одговорио 'не за вас, него за своју посаду', и испоштовао је моју одлуку и отишао аутомобилом", навео је Малиновић.

Апеловао је на одговорне у ваздухопловству да не дозволе да се, без обзира на то шта неко захтева, одустаје "од правила која су генерације пилота писале".

Малиновић је одбацио спекулације да је хеликоптер Ми-17 пао због тога што му је нестало гориво, наглашавајући да је летелица на писти, док чека задатак, увек пуна, има 2.800 литара горива, са којим може да лети 900 километара и четири сата, пошто се увек оставља "пола сата резерве".

Говорећи о формирању две војње комисије за истрагу несреће, Малиновић је објаснио да једна треба да утврди одгворност војне организације и система командовања, да ли је процедура ишла како треба и да ли су испуњени предуслови за извршење задатка, док се друга бави техничким параметрима.

Пуковник у пензији Милорад Ђошић, који је био командант хеликоптерске ескадриле, потврдио је да је посада могла да каже да не може да лети због лоших метеоролошких услова, али да је, знајући Мехића као одличног пилота, он рекао да може да обави задатак.

"Они су полетели јер су имали жељу да спасу дете, и поред тешких, скоро немогућих услова, а кад су услови такви, једино посада може да донесе одлуку да ли ће да полети или не", објаснио је Ђошић.

Додао је да се, као командант, никад није мешао у одлуку пилота који је рекао да нема услова за летење, нити покушао да је промени.

Ђошић се сложио са констатацијом Малиновића да ће многе ствари бити јасне кад се види летачка књижица пилота и записи са лета, јер у њима пише шта је посада одлучила и где је тражила дозволу за слетање, зашто су отишли у Сурчин а не у Батајницу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару