Читај ми!

Арсић: "Београд на води" у јавном интересу

Пројекат "Београд на води" искључиво је у јавном интересу и његовом реализацијом се шаље порука да је Србија правно урађена земља и економски спремна да прихвати све инвеститоре, изјавио је председник скупштинског Одбора за финансије Верољуб Арсић.

Верољуб Арсић каже да се "имајући у виду тежину самог инвеститора шаље порука да је Србија правно уређена земља и економски спремна да прихвати све озбиљне инвестиције на својој територији", преноси Танјуг.

Напоменуо да ће та инвестиција, која је вредна око 3,5 милијарде евра, ангажовати сву домаћу грађевинску оперативу и покренути привреду.

Према његовим речима, реализацијом тог пројекта биће решени многобројни проблеми у српској престоници, а пре свега они у саобраћајној инфраструктури.

"“Имамо гомилу нерешених проблема на територији Београда, а један од њих је и савски део. Саобраћајна инфраструктура нам је преоптерећена, јер се у центру налазе аутобуска и железничка станица. Имамо реализацију пројекта Прокоп, где је држава већ потрошила, значи стара Југославија, 700 милиона долара, а тај објекат није приведен намени. И то је све повезано са пројектом ' Београд на води'”, рекао је Арсић.

Он истиче да су то све “последице” које су веома значајне и које доказују да није у питању само приватни интерес, што је замерка опозиције, већ да је у питању искључиво јавни интерес.

Обор за финансије прихватио је пре неколико дана у начелу законски предлог о утврђивању јавног интереса и посебним поступцима експропријације и издавања грађевинске дозволе ради реализације пројекта изградње ''Београд на води'' и предложио Скупштини Србије да га усвоји.

Требало је да парламентарци о том законском предлогу, као о првој тачки дневног реда, дебатују на седници заказаној за 18. март, али је Влада Србије у међувремену скинула ознаку хитности, па ће он бити тема парламента за две недеље и то у редовном поступку.

Из парламента је стигло објашњење да ће предложени закон бити аутоматски скинут са дневног реда седнице која је заказана за 18. март, будући да је Влада Србије скинула ознаку хитности са њега.

Арсић подсећа да је Влада Србије тај законски предлог парламенту упутила 6. марта по хитном поступку и објашњава да је у међувремену одлучено да се са њега скине ознака хитности, како би се посланицима и стручној јавности оставило још времена да се са њим упознају.

"“Наш Пословник предвиђа да закон, ако није по хитном поступку, не може бити разматран у периоду који је краћи од 15 дана од дана упућивања у Скупштину. Свакако да су посланици били у могућности да се упознају са законом, јер он има 17 чланова, али на захтев премијера Александра Вучића је скинута ознака хитности, па ће се о њему расправљати на некој од наредних седница”", наводи Арсић.

Говорећи о критикама које су се претходних дана чуле на рачун тог законског предлога, Арсић наводи да су два разлога за то.

"“Први је политички - да представници опозиције то представе као неуспели пројекат Владе Србије, а други је да постоје одређени финансијски кругови којима реализација тог пројекта не одговара. Ако се појави око милион квадрата стамбеног простора наравно да ће то утицати и на цене стамбеног простора у Београду, које су по мом мишљењу прилично надуване. Доћи ће до пада цене станова на територији Београда, што даје наду да ће грађани да реше своје стамбено питање"”, поручује Арсић.

Премијер Александар Вучић најавио је јуче да ће он заступати Владу Србије у скупштинској расправи о том законском предлогу, јер мисли да је то један од најважнијих пројеката за будућност Србије.

Предложеним законом уређује се утврђивање јавног интереса за експропријацију непокретности ради реализације пројекта изградње "Београд на води", као пројекта од посебног значаја за Републику Србију и Град Београд, речено је у његовом образложењу.

Њиме се одређује корисник експропријације, уређује поступак и други односи који настану у реализацији Пројекта, поступак и начин издавања грађевинске дозволе и других аката потребних у поступку изградње објеката...

Такође, утврђује се јавни интерес за експропријацију непокретности у циљу привођења земљишта намени ради изградње пословно-стамбеног комплекса "Београд на води" са пратећом инфраструктуром, а у складу са Просторним планом подручја посебне намене уређења дела приобаља града Београда.

По том законском предлогу, Република Србија и Град Београд имају сва права, обавезе и одговорности корисника експропријације предвиђене законом којим се уређује експропријација, као и овим законом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару