Читај ми!

Чучковић: Погинули пилоти спасли хиљаде живота

Обреновац жали за погинулим пилотима који су током мајских поплава спасли на хиљаде живота у Обреновцу и другим поплављеним општинама, каже председник Општине Обреновац Мирослав Чучковић. Истиче да се са погинулим пилотима последњи пут чуо пре 10 дана, када је нови налет воде претио Обреновцу.

Председник Општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да су се сви Обреновчани надали да ће вест о погибији пилота бити демантована.

"Веома тужно јутро у Србији. Ми као општина смо били потресени када се проширила вест о погибији пилота и са нестрпљењем смо очекивали да се она током дана демантује", каже Чучковић.

Истиче да није било операције током мајских поплава коју погинули пилоти нису обавили и да су често њихови животи били угрожени.

"Ризично је било спуштање хеликоптером у Обреновцу јер имамо много далековода, а оно је посебно било ризично током кише и слабе видљивости, али су они ипак успели до сваког да дођу. Пилоти су долазили и у школу 'Јефимија' у којој су били смештени евакуисани, били су прибрани, тешили су уплашене грађане, били су ту да их упозоре да не иду под елису, да им објасне да не могу сви одједном да уђу у хеликоптер и да ће доћи по свакога", подсећа Чучковић.

Напомиње да се са храбрим пилотима последњи пут чуо пре 10 дана, када је био налет воде која се зауставила на Убу, и да је њихова јединица била у приправности.

Говорећи о клизиштима која су се активирала у општини Обреновац, Чучковић каже да је ситуација врло озбиљна и да је издата мера напуштања објеката у Малој Моштаници.

"Ту морају да се ураде три ствари – пошумљавање, копање канала у дужини од 700 метара и пробијање шипова који би ишли на седам метара дубине", објашњава председник Општине Обреновац.

Истиче да мештани из 11 кућа не желе да се иселе.

"Ја то разумем, али мој апел је био да се бар деца склоне док се то не заврши. Ангажоваћемо машине, ми ћемо радити пошумљавање, а Град Београд ће постављати шипове", додаје Чучковић.

Објашњава да је цео потез ка Умки трусно подручје.

"Обе стране брде су трусне, али наше је да сеизмолошким урађајима пратимо ситуацију и да реагујемо", каже Чучковић.

Напомиње да је после мајских поплава "више хиљада људи сервисирано" и да им је држава помогла да обнове своје домове.

"Данас нема неке разлике између Обреновца или било које друге општине у Србији", закључује Чучковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару