Читај ми!

Вербић: Изјаве синдиката неодговорне

Ускраћивање ђацима права на образовање, уцене и кршење закона нису начин на који ће просветни радници својој професији вратити достојанство, каже министар просвете Срђан Вербић.

Министар Вербић сматра да су изјаве, којима се Унија СПРС-а и СРПС позивају на кршење закона као вид радикализације штрајка, неодговорне и крајње непримерене тешкој економској ситуацији из које можемо да изађемо само радом, преноси Танјуг.

Унија СПРС-а и СРПС-а најавили су да ће 17. марта у појединим школама обуставити наставу, као и да ће бити доведено у питање полагање завршног испита за матуранте.

Вербић додаје да Министарство жели да синдикатима у штрајку омогући потписивање посебног колективног уговора под истим условима под којим је већ потписан са друга два синдиката, али тек онда када синдикати у штрајку преузму своје обавезе и окончају штрајк.

Наводи да је ученицима у 25 одсто школа у Србији ускраћено право на образовање и да руководство два репрезентативна синдиката, СПРС-а и УСПРС-а, инсистира на штрајку док Влада Србије не да "гаранције када ће и на који начин просветним радницима бити исплаћена једна плата у циљу побољшања материјалног положаја".

"Овакву гаранцију, нажалост, синдикатима данас нико не може да понуди", додаје Вербић.

Министар каже да се Влада Србије обавезала да ће кроз Закон о платама системски уредити примања у јавном сектору, при чему ће материјални положај просветних радника бити побољшан и усклађен са одговорношћу и нивоом образовања запослених у просвети.

"Велика већина наставника у Србији ради нормално. Ти људи заслужују захвалност и поштовање због одговорности и посвећености свом послу упркос оправданом незадовољству због материјалног положаја своје струке", каже Вербић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару