Читај ми!

Изменама Устава до тужилачке независности

Шеф делегације Европске уније у Београду Мајкл Давенпорт сугерисао је измене уставног и законског оквира које би гарантовале независност судија и тужилаца и којима би била искључена свака могућност политичког утицаја на рад правосуђа.

Мајкл Давенпорт упозорава да Поглавље 23 у преговорима са ЕУ има изузетан утицај на целокупан процес преговора и да изостанак напретка може да укочи преговарачки процес у целини, јавља Танјуг.

Говорећи на конференцији "Иземенама Устава до независног тужилаштва", Давенпорт је подсетио да су у извештају Европске комисије констатовани неки недостаци у постојећем законодавном оквиру који стварају ризик од политичког утицаја на правосуђе.

"Правила која одређују улогу Народне скупштине у избору и разрешењу судија, али и републичког јавног тужиоца, jeсу проблематична", рекао је Давенпорт.

Шеф делегације ЕУ додаје да је због хијерахријске структуре тужилаштва потребно елиминисати сваки облик политичког утицаја.

Према његовим речима, измене Устава треба да буду предмет јавне дискусије како би се обезбедила најшира подршка.

Давенпорт подсећа на важност Поглавља 23, које је посвећено правосуђу и основним људским правима, указавши да се то поглавље отвора на почетку приступних преговора и да ће се напредак на том плану помно пратити.

"Поглавље 23 има изузетан утицај на целокупан процес преговора, а изостанак напретка може да укочи преговарачки процес у целини", истиче Давенпорт.

Зато, указује Давенпорт, треба уложити напоре у јасно дефинисање и ефикасно спровођење реформи у тој области како би се Србија ускладила са стандардима прихваљивим ЕУ.

Председник Удружења тужилаца и заменика јавних тужилаца Горан Илић истиче да је домаћа стручна и научна јавност уједињена у закључку да је такав положај јавног тужилаштва неодржив, јер не гарантује и не обезбеђује самосталност, већ политички утицај на јавно тужилаштво.

Према садашњим уставним решењима тужилац је самосталан у раду, а у тужилачкој организацији постоји строга хијерархија на чијем је челу јавни тужилац надређен заменицима јавних тужилаца који морају да оштују његова упутства.

Према Илићевима речима, Удружење тужилаца заговара измене уставног положаја јавног тужилаштва у правцу обезбеђења независности од политичких утицаја.

"Други правац измена тицао би се саме унутрашње организације јавног тужилаштва, које је уређено по традиционалном моделу совјетске прокуратуре која је потпуно превазиђена и не одговара потребама модерног тужилаштва", рекао је Илић.

Трећи правац евентуалних уставних измена положаја јавног тужилаштва, каже Илић, односио би се на положај Државног већа тужилаца.

"По садашњем Уставу већину чланова ДВТ бира скупштина, а по међународним срандардима то тело је тело тужилачке самоуправе, што значи да би већину чланова тог тела требало да бирају сами тужиоци", рекао је Илић.

У оквиру тих уставних измена требало би да се промени и сам назив тужилачке организације па би се тако, како је указао, на месту јавног тужиоца нашао главни тужилац, а заменици тужилаца би били тужиоци.

Помоћник министра правде Чедомир Бацковић рекао је да Министарство од тужилаштва очекује унапређење рада инетересу грађана и то у погледу заштите њихових основних права, непристрасног поступања у односу на све.

Амбасадор Мисије ОЕБС у Србији Петер Буркхард истакао је да тужилац мора да буде независтан и неподложан утицајима, за шта је, како је навео, потребан одговарајући правни оквир.

Мисија ОЕБС у Србији подржава напоре за унапређење тих прописа, рекао је он и додао да су у том контексту неопходне измене Устава.

Конференцију "Иземенама Устава до независног тужилаштва" организовало је Удружење тужилаца и заменика јавних тужилаца у хотелу Фалкнштајнер".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару