Читај ми!

У Србији регистровано 36.000 клизишта

На подручју Србије регистровано је 36.000 клизишта, рекао је у Чачку министар за ванреде ситуације Велимир Илић и додао да је забринут да ће се након отапања снега појавити нова. РХМЗ: На десетак река водостаји изнад упозоравајућих нивоа.

Министар Велимир Илић каже да је, између осталих општина и градова, најкритичнија ситуација у Љигу, Богдању, Косјерићу, Дољевцу, Крупњу и Владичином Хану где их има око 400.

Илић је обишао клизишта у Цагањама на Ђавољој кривини, на регионалном путу Чачак–Пожега. На том месту клизиште је однело једну траку пута дужине 50 метара, па је немогуће стићи до пет планинских села на Каблару.

Аутобуси не саобраћају на тој релацији, а деца до школе пешаче и по неколико километара. Мештани страхују за своју безбедност, али и да ће бити одсечени од света уколико клизиште однесе и другу траку пута.

Директорка пријеворске ОШ "Божо Томић" Гордана Каранац каже да 44 ученика не могу да дођу на наставу која се обавља у издвојеном одељењу у Рошцима, јер су неки од њих принуђени да пешаче и до 11 километара.

У бајинобаштанском крају, уз стара активирано је и седам нових клизишта, од којих су два у приградском насељу.

Директор бајинобаштанске Дирекције за изградњу Душан Глишић рекао је Танјугу да највише проблема има у приградском насељу Вишесава где клизиште угрожава пет-шест кућа које се налазе испод њега.

"Ситуација се редовно прати, али за сада нема потребе за евакуацијом мештана", каже Глишић.

Највеће клизиште у бајинобаштанској општини је на путу између Костојевића и Дуба у месту Царевац.

"Пут Рогачица–Дуб је званично затворен за саобраћај. Екипе ужичких "Путева" су дежурне 24 сата и раде на отклањању одрона, а полиција повремено пропушта возила у зависности од ситуације", истиче Глишић.

На тој деоници пута у месту Дракшин већа количина земље затворила је поток и направљено је језеро дубине три метра, које прети да угрози део пута од Рогачице ка Ужицу, каже Глишић.

Проблема са клизиштима има и у Бесеровини, где је угрожен стуб далековода. Активирано је и старо клизиште у Дубрави које угожава три домаћинства, као и у Обајгори у непосредној близини две куће и у селима Овчина и Гвоздац.

На подручју Крушевца, због падавина активирано је неколико старих клизишта која су оштетила локалне саобрајнице, а на чијој санацији су и данас ангажоване надлежне службе.

"Највећа оштећења су у насељеном месту Велика Крушевица где је скоро у потпуности био прекинут сеоски пут", рекао је заменик начелника Градског штаба за ванредне ситуације Душан Тодоровић.

Пораст броја клизишта у Љигу

Број клизишта у Љигу се и даље повећава и сада их има око стотину, потврдио је Танјугу председник те општине Драган Лазаревић.

"У прилог нам не иде ни киша која од синоћ пада и узроковаће највероватније и појаву нових", рекао је Лазаревић.

У селу Браничићу код Љига, где су услед обилних падавина прорадила клизишта, и даље је најкритичнија ситуација, па је могућа евакуација четири најугроженије породице, речено је на седници Штаба за ванредне ситуације те општине.

Приоритет је стамбено збрињавање угрожених лица, истакнуто је на том састанку, на коме је указано да је снабдевање електричном енергијом и водом уредно, а пружање здравствене заштите се одвија без проблема.

Према речима Лазаревића, уколико киша буде падала истим интензитетом, могуће је изливање реке Љиг на критичним местима.

Он је подсетио да су у општини Љиг уведена дежурства и позвао грађане да се јаве на телефон 014/34-45-044, уколико буду у опасности. Секретар љишког Црвеног крста Драгана Илић каже да је у ту општину стигла прва испорука помоћи из Црвеног крста Србије.

Општину Љиг посетили су припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а у Ваљеву и дали сугестије о формирању стручно-оперативних тимова, као и предлоге за сачињавање извештаја свих лица који су пријавила штету. Иначе, на подручју општине Љиг и даље је на снази ванредна ситуација у 17 од 26 месних заједница.

На десетак река водостаји изнад упозоравајућих нивоа

На десетак река у Србији водостаји ће од данас до 14. марта бити изнад упозоравајућих нивоа, упозорио је Републички хидрометеорлошки завод (РХМЗ).

Ту су реке: Колубара, Љиг, Тамнава, Уб, Јадат, Јасеница, Кубрсница, Црница, Лепеница, Лугомир и Ресава, навео је РХМЗ у упозорењу на свом сајту.

И на горњем току Западне и Јужне Мораве са притокама водостаји ће се од данас до 14. марта кретати изнад упозоравајућих нивоа.

На Млави, Пеку и Тимоку водостаји ће током петка и суботе, односно 13. и 14. марта, превазићи упозоравајуће нивое, додао је РХМЗ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару