Читај ми!

Хрвати из Јањева боре се за опстанак на Косову

И хрватска заједница на Косову и Метохији бори се за опстанак. Из некада богатог Јањева принуђени су да се врате у Хрватску. Остали су малобројни мештани, чију имовину свакодневно уништавају и краду албански малолетници. Данас у Јањеву живи око 240 Хрвата.

Јањевачке занатлије и трговце знали су сви широм старе Југославије. Али, тих занатлија у Јањеву више нема. Последњи из те генерације, чувени трговац Фрањо Палић, каже да је на њега вршен велики притисак да се исели.

"Ако оставим ово, за два дана неће бити ништа. Покушавали су претњама да ме отерају, али нису успели", прича Фрањо.

Проблеми Јањеваца су почели после 2000. године, када они и њихова имовина постају мета албанских суседа. Краду их, кажу, Албанци које познају.

Претње и огроман притисак многи нису издржали, нерадо су отишли, углавном у Загреб. Њихове закључане куће непрекидно уништавају, због чега Јањево изгледа као да га је погодио земљотерес, каже жупник јањевачки.

"Од 2000. почела је та крађа, узима се све што је метално, скидају се капије, терасе, кровна конструкција, носи се електрика из свих кућа. Познајемо криминалце, међутим, власт ништа не предузима", каже дон Матеј Палић, жупник јањевачки.

И они који су остали не знају како да сачувају имовину од крађа. А краду им све.

Тонина Јозић, откако је остала без стоке, једва преживљава с породицом.

Векослав Тошић се због породице вратио из Сплита. Више пута се за помоћ обраћао косовским институцијама, али, каже, узалуд.

"Посла нема. И да имаш нешто да продаш, не можеш, они ти не дозвољавају", прича Векослав.

Са сиромаштвом се боре и деца. Школску зграду деле с Албанцима, док хрватска и ромска деца уче по програму Министарства просвете Републике Србије.

Преживљавају захваљујући примањима из Србије и од донација које им углавном шаље родбина. Осим у Јањеву, Хрвати живе и у Летници код Витине.

Више о животу јањевачких Хрвата на Косову и Метохији, у емисији "Живот и стандарди" у 20 часова на нашем Другом програму.  

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару