Читај ми!

"Лего" – коцкица на којој ће се учити и студенти

У Србији је представљен модел учења уз помоћ популарних играчака, пластичних коцкица. Није јефтин, али, како кажу заговорници овог вида образовања, исплати се јер "лего" има само једну ману – неуништив је.

Како изгледа биљни и животињски свет, како испричати причу, бројати. Прве лекције у животу, верују творци, лакше се уче ређањем коцкица које воле све генерације.

"Кроз очигледну наставу, кроз вежбање мануалне сналажљивости, деца ће сигурно имати већи доживљај корисности и сналажењa у ономе што их васпитачи и наставници уче", сматра Дејан Беговић из "Креативног центра".

"Лего едукејшон" је заправо помоћно средство у учењу намењено предшколском узрасту, основцима, средњошколцима. Најнапреднији програм је за студенте.

"Основа програма је једна интелигентна коцка на коју се даље надограђују одређени елементи и тиме се формира један робот. Он се програмира да може да извршава одређене задатке, да се креће по одређеној путањи, да сакупља предмете, да их односи на одређена места", објашњава Дејан Беговић.

У Србији је први пут представљен недавно на сајму нових технологија у образовању. У многим земљама "лего" је већ у школама – у Словенији се већ 15 година користи на факултетима за информатику и техничким факултетима, у гимназијама и средњим стручним школама и више од половине основних.

"То мотивише децу да почну да уче и да воле да уче. То је битно за 'лего', да би деца волела да науче нове ствари. Ако припремате тако ситуацију и ако радите са 'легом', који је близу њих, онда је и њима лакше", наводи Маја Гачник из "Лего едукејшона" у Словенији.

Није јефтин, али, како кажу заговорници овог вида образовања, исплати се јер "лего" има само једну ману – неуништив је.

"По глави становника има 84 'лего' коцкице, што значи да свако ко их је добио чува их за нове генерације. Ја сам их купио својим ћеркама, а сад их чувам за унучиће", каже Дејан Беговић.

Следи промоција по школама и предшколским установама, а ако заживи, "Креативни центар" планира да са Министарством просвете размотри могућност да "Лего едукејшон" и званично уђе у школски систем Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару