Читај ми!

Вербић: Уписна политика у складу са тржиштем рада

Министар просвете Срђан Вербић каже да уписна политика мора да се прилагоди потребама тржишта рада и да држава мора више да уради на афирмацији профила који воде директно у привреду.

"Држава не може више да толерише упис на оне профиле где имамо већину незапослених и где имамо огроман број (незапослених) на чекању и оних који одустају од школовања. Ми морамо да прилагодимо уписну политику потребама тржишта рада", поруучио је Вербић, преноси Бета.

Министар је у Зрењанину посетио Хемијско-прехрамбену и текстилну школу "Урош Предић" која има мини-млекару и пекару где се ђаци уче пракси.

Министар је рекао да се слаже са оценама многих да је срамота да постоје само два одељења столара у целој Србији.

"То јесте срамота и то морамо исправити, тако што ћемо фаворизовати школе које имају директан пролаз ка тржишту рада", поручио је Вербић.

Вербић је навео да су ранијих година постојали велики пртисци за отварање нових одељења у неким школама које су опште и које омогућавају да се после тога упише неки од факултета, али да је то "луксуз који се више не може дозволити".

"Морамо смањити број одељења у популарним школама и повећати број одељења у оним школама које образују профиле директно за тржиште рада", рекао је Вербић наводећи да је Школа "Урош Предић" успешно ради чак иако нема велику помоћ привреде.

Према његовим речима, намера је да се направи школа у којој ће се представници привреде такмичити да буду партнери и помогну да школа заиста произведе потребан кадар.

Министар Вербић разговарао је о упису у средње школе с директорима школа са подручја Зрењанина и Сомбора.

Вербић је поручио да држава жели да прилагоди упис локалној средини, према њеним потребама за бржи економски развој,

"То нам је основни критеријум и неће бити доношене одлуке на нивоу целе државе, нити одређене школе, већ на нивоу локалне заједнице, тако да она има највише користи", закључио је Вербић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару