Читај ми!

Лажне рупе ускоро на српским путевима

Због рупа се у Србији годишње догоди стотинак саобраћајних несрећа. Већина возача због рупа губи контролу над возилом. Ударне рупе у Србији су последица неодржавања путева, док су у Канади лажне и у функцији безбедности саобраћаја.

Ударна рупа назив je за удубљење на асфалту које може бити одговорно за озбиљно оштећење возила или саобраћајну несрећу са тешким последицама.

У Србији их има свуда, од ауто-пута до локалних и регионалних путева. Понеке од њих се и закрпе, али само ако су на прометним местима.

Међутим, већина рупа остане скривена и непријатно изненађује возаче.

Канадски стручњаци штампају 3Д налепнице у облику рупе. Доказали су да психолошки ефекат налепнице тера возаче да смање брзину.  

Функцију заустављања или успоравања имају и силуете деце која претрчавају улицу.

У Србији су на снази и даље лежећи полицајци, али се размишља и о увођењу оваквих саобраћајних помагала на неким деоницама . 

"Жене ће више кочити, јер такав систем на њих има доста утицаја. Оне су пажљивији возачи, те ће ефекат лажних рупа код жена бити далеко већи", сматра Милан Вујановић са Саобраћајног факултета.

Већа одговорност путара

У предлогу новог закона о безбедности саобраћаја, који је у процедури, одговорност путара третира се потпуно другачије него сада.

Уводи се чак десет нових категорија одговорности путара, а убрзана је и процедура и поправка пута.

Садашњи систем је такав да само један одсто одговорности у саобраћајним несрећама сносе путари, а њихова стварна кривица у несрећама је између 15 и 20 одсто.

Штета изазвана ударном рупом данас се тешко доказује и наплаћује.

"Уколико дође до неких тешких последица, јавни тужилац се по правилу одлучује да поведе поступак против возача", каже Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобрћаја.

Како год да се ствари поставе, возачи су углавном криви због прекорачења брзине, а путари одговарају у веома малом броју случајева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару