Наставак борбе са сметовима, прорадила клизишта

У Србији и даље има домаћинстав до којих је, због вишедневних снежних падавина, немогуће доћи. Машине и теренска возила пробијају пут до појединих села у околини Пријепоља, Нове Вароши, Тутина, Босилеграда, Куршумлије, Трстеника и Ивањице.

На подручју Сјенице и даље је непроходно 60 одсто сеоских путева. Недавне падавине су покренуле нека стара клизишта, а откривају се и нова.

Директор Дирекције за изградњу Општине Нова Варош Мирољуб Шапоњић каже за Танјуг да је на завејано око 60 домаћинстава у селима Трудово, Јасеново, Бела Река и Мишчевићи.

"У тим местима има делова где су снежни наноси висине преко три метра, а ми ћемо и данас наставити чишћење са тешком механизацијом", навео је Шапоњић.

На том подручју и ноћас је било падавина, али су сви регионални и општински путеви првог и другог реда проходни.

Међутим, најава Републичког хидрометеоролошког завода да ће наредне ноћи у Новој Вароши пасти и до 30 центиметара новог снега изазива додатну забринутост.

На око петсто метара од центра Куршумлије синоћ је прорадило клизиште. За свега неколико минута сручило се тридесетак кубика земље, па је прилаз насељу немогућ, а угрожено је неколико помоћних објеката.

Mашине за рашчишћавање терена од јутрос су на терену.

У Лебану је, због појаве клизишта у три улице у центру града и у околним селима, проглашена ванредна ситуација.

Због клизишта која су се покренула након обилних падавина, на подручју Љига је од 26 месних заједница у 17 проглашена ванредна ситуација.

Председник Општине Љиг Драган Лазаревић рекао је Танјугу да је најкритичнија ситуација у селима Бранчић, Кадина Лука, Јајчићи и Велишевци.

"У сваком од места у којима је проглашена ванредна ситуација угрожена су два до три домаћинства, а у Бранчићима чак седам", навео је председник Општине Љиг.

Лазаревић је рекао да је локална самоуправа упутила захтев за помоћ Канцеларији за обнову и развој, министарствима саобраћаја и инфраструктуре и за ванредне ситуације.

Према његовим речима, неопходан је долазак тима геолога који ће сагледати стање на терену како би се предузеле мере за решавање проблема које стварају клизишта.

На подручју Трстеника, и данас је због клизишта најугроженије село Јасиковица из кога су четири домаћинстава исељена.

Клизишта прете и селу Брезовица, а на подручју општине у прекиду су, из истих разлога и осам локалних саобраћајница, изјавио је Танјугу председник општине Трстеник Мирослав Алексић.

Према његовим речима, оно што нас плаши је што се из ноћи у ноћ отварају нова клизишта и "буквално цело село у овом тренутку ради". Алексић је навео и да су и путни правци према селу Јасиковица угрожени и да се тренутно саобраћај одвија алтернативним правцима.

Алексић је навео и да локална самоуправа није у стању да финансира све то из буџета и да охрабрује што је данас министар Илић био у Трстенику и најавио помоћ владе.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару