Читај ми!

Потребан виши степен сарадње земаља региона

Земље региона морају да успоставе виши степен сарадње, јер само заједно могу да представљају битан фактор у Европи и ЕУ, један је од закључака Десете конференције одбора за европске интеграције земаља учесница процеса стабилизације и придруживања у југоисточној Европи, која се одржава у Скупштини Србије.

Предсеник Одбора Скупштине Србије за европске интеграције Александар Сенић, који је домаћин конференције, рекао је Танјугу рекао је да ће учесници скупа усвојити одређене препоруке о томе како ће одбори сарађивати у наредном периоду у остварењу главног циља и размени мишљења стручног особља у циљу што боље хармонизације законодавстава земаља региона са правним тековинама ЕУ, преноси Танјуг.

Према речима Сенића, јуче се разговарало о проширењу ЕУ, реформи привреде и социјалне политике у процесу приступања ЕУ, а данас о регионалној сарадњи, координацији ИПА фондова и енергетици и енергетској политици у региону.

На неопходност сарадње у региону указао је и експерт за европске фондове Огњен Мирић, који је упозорио на могућност алокације средстава из ИПА фондова уколико државе не буду имале јасне планове и пројекте.

Уз напомену да нису сви проблеми у државама у региону од регионалног значаја, Мирић је навео да је регионална сарадња потребна када су на пример проблеми корупције и криминала у питању, као и да ИПА може да помогне у њиховом решавању.

"Наше државе се разликују по правном оквиру, приступу децентрализацији и неким другим питањима, али изазови свих су незапосленост, корупција и криминал, слаба инфраструктура. ИПА може да нам помогне у решавању ових проблема", рекао је Мирић.

Мирић је указао и да су проблеми држава у региону слаби административни капацитети и недостатак пројеката за реализацију, а због чега постоји опасност да средстава из ИПА фондова не буду искоришћена у пуној мери.

Истакао је и на улогу парламената у том процесу, односно утицај на владу да обезбеди административни капацитет и пројекте за реализацију, али и у промоцији средстава ЕУ, јер се о њима недовољно говори.

На Конференцији учествују делегације парламената Србије, Македоније, Црне Горе и Албаније, са пуноправним чланством, као и делегације Косова и Турске, у својству посматрача.

Сенић је на јучерашњем отварању заседање Конференције оценио као историјско, с обзиром да у њој учествује и Косово, што, како је објаснио, говори о почетку процеса нормализације односа у региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару