Читај ми!

Михајловићева: Жене треба да воде и велике компаније

Потпредседница владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић поручила је да би жене у Србији могле значајно да допринесу привредном развоју земље, као и да треба да их буде више на водећим позицијама у великим компанијама.

Жене у Србији треба више да буду укључене у управне и надзорне одборе великих компанија, а не само да воде мале предузетничке радње, рекла је Зорана Михајловић Танјугу у Њујорку где учествује у раду 59. заседања Комисије Уједињених нација о статусу жена, поводом две деценије од усвајања Пекиншке декларације.

Михајловићева је навела да је Србија отворила округли сто о томе како унапредити климу да би што више жена било укључено у пословни живот и да је представила неколико добрих примера у нашој земљи.

Међутим, како је истакла, на том пољу треба још доста да се ради да би се жене више пословно ангажовале, "јер економски стабилна жена значи и економска стабилна држава".

"Велики број жена у Србији је незапослен, али није Србија једина земља са лошом статистиком, није много боље ни у осталим државама. Али се заиста сви труде да направе одређене мере које ће помоћи женама да започну посао и имају једнаке могућности и права као мушкарци", истакла је Михајловићева.

Подсетила је на циљ владе да 2020. у Србији буде преполовљен број незапослених жена. "Србија има већ сада заслужено место у свету. Чињеница да смо отворили овако важну конференцију много значи и за Србију и жене у нашој земљи", рекла је Михајловићева, додајући да Србија има квалитетне жене којима треба помоћи да се активирају у свим ресорима нашег друштва.

Подсетила је да је влада основала Координационо тело за родну равноправност, на предлог премијера. "Готово да не постоји ниједна држава не само у Европи већ и у целом свету која женску равноправност и укључивање жена у бизнис и политику ставља на тако висок ниво", нагласила је Михајловићева.

У говору у УН истакла је значај економског оснаживања жена и значај за привредни раст уопште, а што је предвиђено и главним европским директивама које су део агенде Србије у евроинтеграцијама.

Подсетила је да 51 одсто становништва Србије чине жене, али да је 60 одсто њих незапослено, као и да је 2009. усвојена национална стратегија за унапређење положаја жена и да упркос свим усвојеним актима оне још нису једнаке.

"Желимо да унапредимо наш привредни амбијент и јавне службе, као и да се боље повежемо са међународним тржиштем", рекла је потпредседница владе додајући да се ради и на обучавању жена како би умеле да корсите нове технологије.

Она је у свом говору пред међуродним представницима рекла да владино Координационо тело за родну равноправност ради на изради акционог плана за женско предузетништво и утврђује мере и аткивнсоти за 2015. годину, заједно са женским пословним удружењима.

Она је рекла да су у Србији ЕБРД и "Банка Интеза" потписале споразум за кредитну подршку женском предузетништву, која ће обухватити техничку и консултантску помоћ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару