Читај ми!

Вучић: Србија није одговорна за миграције

Премијер Александар Вучић рекао је да Србија није одговорна за актуелне миграције које су узнемириле Европу истакавши да је поступала у складу са договором из Брисела о слободи кретања.

Србија ће, како је рекао премијер Александар Вучић, појачати граничну контролу и прихватити савете и идеје које долазе из ЕУ, јер, како је рекао, много можемо да научимо од европских пријатеља када је то у питању, преноси Танјуг.

Вучић је, на конференцији за новинаре после разговора са европским комесаром за миграције, унутрашње послове и држављанство Димитрисом Аврамопулосом, навео да је Србија брзо предузела акцију у договору са Бриселом и неким европским владама.

Премијер је додао да је Србија поступала у складу са договором из Брисела о слободи кретања, али такође и са владама земаља ЕУ и предузела акцију да људе који су покушали да злоупотребе ту врсту поверења врате одакле су дошли.

Вучић је додао да је са европским комесаром разговорао о ономе што је посао МУП-а, Министарства правде, али и целе Владе, у вези са питањима миграната, азиланата, борбе против корупције, организованог криминала у целом региону, као и тероризма.

Како је додао, разговарали су и о европској будућности Србије и чињеници да је Србији потребна подршка и помоћ у поглављима 23 и 24.

"Добили смо значајну подршку за стабилан развој и пут ка Европској унији", рекао је Вучић и додао да је Аврамопулосу рекао да Србију сматра извором и фактором стабилности на западном Балкану.

Вучић је европском комесару пренео и да Србија има добре или одличне односе са свим суседима и да жели да и даље унапређује те односе.

"Рекао сам да ћемо да наставимо дијалог са свима са којима се у појединим питањима не слажемо, да ћемо наставити дијалог у Бриселу", рекао је Вучић.

Премијер је захвалио Аврамопулосу што види Србију у ЕУ и истакао да је он увек драг гост у Београду.

Аврамопулос: Србија била конструктивна

Европски комесар за миграције, унутрашње послове и држављанство Димитрис Аврамопулос рекао је да је Србија одиграла конструктивну улогу када је реч о заустављању тражилаца азила са Косова.

Додао је да се од Србије очекује да предузме одлучне акције, а посебно да појача надзор границе према Мађарској, како би се решио проблем азиланата Албанаца са Косова, али и када је реч о српским грађанима.

"Иако Косово доминира у медијима, и српски грађани су међу најбројнијим тражиоцима азила. Кључно за отварање Поглавља 24 јесте да Србија предузме одлучне кораке када је реч о заустављању миграција са Косова и тражилаца азила из Србије", рекао је Аврамопулос.

Србија, како је рекао, треба да појача надзор границе према Мађарској. "Помоћ аустријске, немачке полиције и Фронтеxа јесте на располагању", додао је Аврамопулос.

Такође је додао да од српске владе очекује Акциони план за Поглавље 24, односно када је реч о управљању границама, азилу, кријумчарењу, борби против тероризма.

Када је реч о процесу придруживања Србије ЕУ, Аврамопулос је рекао да је ЕУ чврста у својим ставовима када је у питању европска перспектива Србије.

"Имамо пуно посла да урадимо и морамо да сарађујемо да би се то реализовало", рекао је европски званичник.

Аврамопулос је изразио и личну подршку европској перспективи Србије, као и задовољство због резултата које остварује српска влада.

Искористио је прилику да укаже на то колико воли Србију и српски језик, али и да премијеру Србије честита рођендан.

Са Аврамопулосом се састао и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Сагласили су се да је потребно појачати контролу на српско-мађарској граници, како би се решио проблем илегалних миграција са Косова.

Саговорници су се сложили да посредовање Европске комисије и агенција ЕУ, укључујући Фронтекс, Европол, Европску канцеларију за азил, представља доказ наше посвећености у даљој сарадњи, наведено је у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару