Читај ми!

Нема страха од епидемије малих богиња

Докторка Невена Јовичић из Универзитетске дечје клинике у Тиршовој каже за РТС да нема великог страха од епидемије малих богиња у Србији где је висок проценат вакцинисаних. Додаје да је много већа корист од вакцинације него што су нежељена дејства.

Невена Јовичић је гостујући на РТС-у рекла да у Србија постоји висок проценат вакцинисаних против малих богиња, па самим тим на клиници нису имали децу обелелу од малих богиња.

''Мале богиње, када се десе у средини где је висок проценат вакцинације, великог страха не треба да буде'', истиче Јовичићева и додаје да се та болест, па и тешке компликације, лече.

На питање да ли су основана упозорења да нам прети епидемија малих богиња, Јовичићева истиче да разлога за велики страх нема и објашњава да епидемија значи изненадни повећан број оболелих од оног што је очекивано.

''Тренутно се у Србији епидемије дешавају на локалном, јасно ограниченом нивоу. Масовно, циклично три до пет година долази до регионалних епидемија малих богиња и то није ништа неуобичајно последњих година'', објашњава Јовичићева.

Истиче и да вакцина, као и сваки други лек, односно као и све вакцине, има одређена нежељена дејства, а да је то јасно описано и да су предочена сва нежељена дејства.

''Оно што виђамо, јесу лакша нежељена дејства после саме вакцинације које се јављају у прве две недеље, односно месец дана по примљеној дози вакцине. То су лака нежељена дејства која могу бити локална у смислу неког отока или црвенила, температуре или лифних чворића на врату", наводи Јовичићева.

Према њеним речима, када се ставе сва нежељена дејства с једне и корист с друге стране, много је већа корист од вакцинације него од нежељених дејства.

Јовичићева оцењује и да сва нежељена дејства треба да буду предочена родитељима пре него што дете прими вакцину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару