Читај ми!

Масовно тровање дивљачи у Новој Црњи

У ловишту "Коштанац" на подручју Нове Црње у Банату примећено је масовно тровање срна и друге дивљачи, чиме је нанета непроценљива штета.

Ловочувар Иван Паламета рекао је Танјугу да су у последња три дана пронађене 24 угинуле срне, орао белорепан, две лисице и велики број предатора.

"У непосредној близини ловишта, имамо око 40.000 хектара засађених житом и то земљиште је третирано препаратима против глодара, али је изгледа то урађено нестручно јер се види да рупе у земљишту нису затворене и да тог отровног препарата има и у њиховој околини", навео је Паламета.

Додао је да се на лицу места налазе и ветеринарска и шумска инспекција, те да се примарна штета настала овим тровањем мери милионима, а да је секундарна штета непроцењива.

"За 26 година рада овако нешто нисам видео. Пронађено је 20 угинулих срна и четирти срндаћа страросне доби од једне до шест година, али је најгоре што то ни близу није коначан број и страхујем да би тај број могао на крају бити неколико пута већи јер је на последњем бројању, у ловишту које се простире на 20.000 хектара избројано око 3.000 срнеће дивиљачи", истакао је Паламета.

Паламета је додао да је претражен само десети део простора угроженог подручја.

Према његовим речима, призор какав се може видети на ловишту је застрашујући јер су, како је рекао, лешеви дивљачи "као посејани по ловишту на све стране".

"Дивљач, када је болесна или рањена се завуче у грмље и ту угине па је тешко приметити леш, а сада имамо ситуацију да се лешеви налазе свуда около што је заиста застрашујућа слика", напомиње Паламета.

Паламета је појаснио да су ветеринари констатовали да су лешеви животиња стари од три до 15 дана и напоменуо да је јако тешко обићи ловиште због изузетног високих подземних вода које онемогућавају кретање.

Илуструјући са каквим богатством срнеће дивиљачи располаже ловиште "Коштанац" Паламета је казао да је пре три године један ловац из Швајцарске одстрелио највредније наплаћеног, односно фактурисаног срндаћа на свету.

Паламета је посебно истакао добру сарадњу са полицијом рекавши да су, "људи претходна два, три дана по цео дан претраживали терен и фотографисали угинуле животиње ради истраге".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару