Нове измене закона о ПИО током године

Рок за доношење најављених измена и допуна Закона о пензијско-инвалидском осигурању не постоји, али би то свакако требало да се догоди током ове године, најављује директора Фонда ПИО Драгана Калиновић.

Драгана Калиновић у интервјуу за Танјуг каже да је радна група која ће радити на изменама закона формирана пре месец и по дана, а измене ће се углавном односити на брже и лакше остваривање права корисника.

"Циљ нам је да те промене стварно ваљано сагледамо и урадимо. Мислим да овог пута, не би требало да буде тежиште на брзини, него на квалитету промена ради бржег остваривања права грађана", сматра Калиновић.

Додаје да је захваљујући бољој организацији рада Фонда ПИО проблем са заосталим решењима о пензијама отклоњен.

"Са последњим даном 2014. успели смо да остваримо да број нерешених захтева буде на нивоу месечног прилива, односно надокнађен је заостатак од 6.000 нерешених захтева", каже Калиновић.

Сада се, како каже, решења доносе у законском року, не дужем од два месеца.

Додаје да је преполовљен је и број нерешених захтева кад је реч о иностраним пензијама, али и да је потребно побољшати сарадњу са пензионим фондовима у другим земљама, посебно бивше Југославије. У том циљу Фонд ПИО има 26 потписаних међународних уговора.

"Крајем 2010. у Фонду ПИО је било нерешено 20.000 таквих захтева, а сада их је мање од 10.000. Заиста није могуће у року од два месеца комплетирати стаж у случајевима када је он оствариван у више земаља", наводи Калиновић.

Директорка ПИО Фонда каже да је ревизија инвалидских пензија у току и да је до сада прегледно око 30.000 предмета, од укупно 300.000, колико их има.

Неправилности има, па је за око 10 одсто грађана од укупног броја преиспитаних решења до сада, исплата пензија обустављена, каже саговорница Тањуга.

Иначе, Фонд ПИО је у овој години добио 580 милијарди динара из буџетских средстава, што је за 14 милијарди динара мање него прошле године, али то, каже, неће утицати на исплату пензија нити остваривање других права и накнада.

Калиновић је за март најавила увођење нове праксе "отворена врата", када ће она лично примате странке и у директном разговору покушати да реши њихове проблеме. Иста пракса ће бити покренута и у Покрајинском фонду ПИО.

Према најновијим подацима у Фонду је запослено 3.176 особа и они имају просечну плату између 47.000 и 48.000, каже Калиновић и додаје да је у плану реорганизација у циљу боље и ефикасније организације посла с обзиром на то да је природним одливом број запсолених у Фонду смањен за 210.

Последње измене Закона о ПИО имале су за последицу да је крајем прошле године забележен повећан број захтева за пензионисање, истиче Калиновић, напоменувши да је у целој прошлој години поднето пола милиона захтева.

Прецизира да је само у децембру прошле године у односу на исти месец 2013. у Филијали Београд било 40 одсто више захтева, а на нивоу целог Фонда 25 одсто више.

Калиновић је категорички одбацила писање појединих медија о ненаменском трошењу средстава у Фонду ПИО.

"Није било ниједне радње која је била против интереса фонда, дакле нема говора о ненаменском трошењу буџетских средстава", тврди директорка која је задовољна својим радом у претходном мандату.

На делу је, истиче, пооштрен систем контроле, а евентуалне неправилности су предмет истражних органа МУП-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару