Читај ми!

Ретке болести, живот није дијагноза

Свет обележава Дан ретких болести, којих према последњим проценама има између шест и осам хиљада. То су оне болести код којих је број пацијената мањи од пет на 10.000 људи. Дискриминација и лоша дијагноза, најчешће су препреке са којима се сурећемо, каже један од пацијената са ретком болешћу Игор Коруга.

Игор Коруга је, гостујући у Дневнику РТС-а поводом Међународног дана ретких болести, рекао да су недовољна дијагностика и дискриминација у друштву проблеми са којима се пацијетни са ретким болестима најчешће сусрећу.

Коруга болује од ретке болести под називом примарна имунодефицијенција, која се манифестује тако што имуни систем не производи заштиту, а самими тим и отпорност на бактерије и вирусе.

У Србији има око 300 пацијената са овом болешћу, каже Коруга, и додаје како је процена лоша јер се сматра да таквих пацијената има и више.

Истиче да је лоша дијагностика први проблем на који наилазе неки од 450.000 оболелих од ретких болести колико их има у Србији, а да је заједно са тим проблем и мали број стучњака који би препозанли симпотиме примарне имунодефицијенције али и других болести.

Коруга напомиње како је рана дијагноза битна због квалитета живота оболелог.

Додаје да је управо због тога је важан Зојин закон, јер је деци омогућено да се дијагноза успостави на време, а како каже, код неких облика болести је битно да се уради и ДНК анализа, која се за сада не ради у Србији.

Говорећи о видовима дискриминације Коруга је навео лични пример да је у децембру 2012. године био у групи људи којима су укинута државна средства за обезбеђивање терапије, и додаје како је, ипак, тај проблем решен, али да су на снази остали законски прописи који су у несагласности са потребама пацијената.

Коментаришући и награду коју је добио за унапређење квалитета живота особа са ретким болестима, Коруга подвлачи да дијагноза није живот и да то не треба да буде једина ствар у животу оболелих.

"То не значи да треба да будемо невидљиви, и то не значи да не можемо да допринесемо друштву на различите начине, јер треба живети упркос дијагнози", поручује један од пацијената са ретком болешћу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару