Читај ми!

Лончарoва: Млади треба да се ослободе предрасуда

Заменица поверенице за заштиту равноправности Љиљана Лончар оценила је да образовни систем у целини мора да омогући да се млади ослободе предрасуда, да науче да буду толерантни и да уважавају право свакога да буде различит.

Према речима Љиљане Лончар, сви морају да се запитају да ли се може рећи да млади у Србији имају једнаке могућности, када се зна да се свакодневно суочавају и са неједнакостима, проблемима, али и са дискриминацијом, преноси Танјуг.

Она је на завршној презентацији пројекта "Отпакивање 2014/15", чији је циљ повезивање младих из различитих делова Србије и превазилажење етничких дистанци, истакла да бити толерантан не значи сагласити се са онима који мисле исто, него и са онима који мисле различито, који су друге вере, расе, пола или сексуалне оријентације.

Обраћајући се младим учесницима пројекта у сали Американа Дома омладине, Лончарова је рекла да су они показали да су вољни, жељни и спремни да поштују друге и другачије и да су спремни за промене, толеранцију и разумевање.

"И управо сте нам ви на овај начин, активностима на овим пројектима, вашим креативним делима и енергијом дали смернице како би требало да се сви понашамо. А само у том узајамном односу и процесу у коме учимо једни од других, можемо доћи до равноправног и толерантног друштва у којем има места за све. И мислим да сви морамо да будемо свесни једне важне чињенице - да је одговорност за положај мањине управо и увек на већини", истакла је Лончарова.

Помоћница министра спорта и омладине Снежана Клашња рекла је да је пројекат финансирала Европска унија, док је њено Министарство дало стручну помоћ, која је, како је рекла, доста значила за младе људе, јер су кроз овај пројекат млади широм Србије добили нешто драгоцено - упознали су једни друге, квалитетно су провели своје време, исказали своје потенцијале и развијали културу мира, разумевања и толеранције.

Она је додала да је данас Влада усвојила Националну стратегија за младе од 2015. до 2025. и рекла да то представља оквир на стратешком нивоу, који ће млади попуњавати организовањем оваквих и сличних пројеката.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару