Читај ми!

Зашто ђаци беже са Пештера

Прошле године, у Србији је затворено чак 40 школа, махом оних сеоских у које је ишло неколико ђака. Деца у забаченим местима немају нормалне услове за школовање - до школе пешаче неколико километара, а у њој често немају ни парно грејање ни мокре чворове. Уницеф упозорава да се не улаже довољно у школе и да ђаци на Пештеру живе као у Малију.

На Пештеру, испод врха Јеленак, на висини од 1.600 метара, путеви су били завејани седам дана. Чим се мећава мало стишала, ученици су пешке кренули према школи. Директор није толико бринуо да ли ће стићи, искусни су пешаци, већ да ли ће ученика у његовој школи ускоро уопште и бити.

Пре 20 година у Школу "Свети Сава" у месту Баре ишло је 750 ученика, а данас 80. Многи су родитељи са Пештера отишли због посла, али и због тога што њихова деца у градовима имају боље услове за школовање.

"Нама је овде неопходно, да не кажем, све. Немамо парно грејање, немамо ве-це, мокре чворове у школама. Такође, учила – увек су добродошла", каже Верослав Радовић, директор Основне школе "Свети Сава" у Барама.

Сала за физичко не постоји. Спољашњи терени су у блату. Учионице се греју као у прошлом веку. Држава је летос поклонила комби за превоз ученика, али због бирократских проблема још није регистрован. Деца и даље пешаче по 10 километара дневно.

"Ова деца су ускраћена. Последњи пут када се улагало у школски инвентар то је учинио Уницеф 2001. године. Тужно је да је за 14 година то једина нова опрема коју је школа добила. Тужно је видети да деца немају организован превоз и да морају да пешаче четири, пет километара до школе и назад, као да живе у Малију или Буркини Фасо", каже Мишел Сен Ло, директор канцеларије Уницефа у Србији.

Прошле године, у Србији је затворено чак 40 школа, махом оних у које је ишло неколико ђака.

Дужност нас старијих, који смо прошли најбоље дане живота одрастајући у школи и учећи од предивних наставника, јесте да се укључимо и сваком детету у Србији омогућимо што боље услове за учење.

Подаци Уницефа показују да свако осмо дете које живи у руралној средини, поред обавеза у школи, истовремено ради и на родитељском имању.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару