ФХП тражи да се расветли убиство у Штрпцима

Неколико невладиних организација позвало је тужилаштва за ратне злочине Србије и Босне и Херцеговине да расветле улоге високих званичника у убиству 20 путника из воза Београд-Бар које се догодило пре 22 године.

Невладине организације Жене у црном, Иницијатива младих за људска права, Фонд за хуманитарно право и Санџачки одбор за заштиту људских права подсетиле су да се сутра, 27. фебруара, навршава 22 године од убиства у Штрпцима, те истакле да је неопходно и откривање локације с посмтрним остацима жртава чија тела нису нађена, jaвља Танјуг.

"Будући да постојећи Закон о правима цивилних инвалида рата онемогућава породицама жртава злочина у Штрпцима да добију статус цивилних жртава рата у Србији, Жене у црном, Иницијатива младих за људска права, Санџачки одбор за заштиту људских права и слобода и ФХП позивају надлежне институције да овај закон измене и обезбеде достојанствен третман породицама жртава овог и других злочина које данас живе у Србији", наводи се у саопштењу Фонда за хуманитарно право.

Организације ће сутра испред београдске Железничке станице подсетити на овај злочин, и још једном позвати власти Србије да процесуирају све одговорне.

Они су навели и да је за учешће у злочину процесуиран припадник оружане групе "Осветници" Небојша Ранисављевић, те да је ухапшено 15 осумњичених, међу којима и командант Вишеградске бригаде Лука Драгичевић и командант Интервентног вода те бригаде Бобан Инђић, као и брат вође јединице "Осветници" Милан Лукић.

"У судском поступку против Небојше Ранисављевића пред Вишим судом у Бијелом Пољу, утврђено је да су припадници Вишеградске бригаде ВРС, предвођени Миланом Лукићем, 27. фебруара 1993. године на станици у Штрпцима насилно зауставили воз број 671 и из њега извели 20 путника - 18 муслимана, једног Хрвата и једну особу непознатог идентитета", додаје се у саопштењу

Током суђења Ранисављевићу, утврђено је да је отмица била планирана, о чему су сазнања имали највиши представници државних органа тадашње СРЈ, међу којима министарства одбране и унутрашњих послова, Војска Југославије и Служба државне безбедности.

Међутим, како су навели, ниједан орган није предузео ништа да се отмица спречи.

Жртве овог злочина су: Халил Зупчевић (1944), Сенад Ђечевић (1975), Есад Капетановић (1954), Иљаз Личина (1947), Фехим Бакија (1950), Рифат Хусовић (1958), Исмет Бабачић (1963), Шећо Софтић (1945), Адем Аломеровић (1935), Расим ЦХорић (1953), Фикрет Мемовић (1939), Февзија Зековић (1939), Џафер Топузовић (1938), Мухедин Ханић (1966), Сафет Прељевић (1971), Нијазим Кајевић (1963), Звјездан Зуличић (1960), Јусуф Растодер (1938), Томо Бузов (1940) и једна непозната особа.

Посмртни остаци Халила Зупчевића, Расима ЦХорића и Јусуфа Растодера су нађени у језеру Перућац 2009. и 2010. године, док се за телима 17 жртава још трага.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару