Читај ми!

Најновије методе лечења последица можданог удара

Лекари у Специјалној болници за лечење цереброваскуларних болести "Свети Сава" у Београду најсавременијом процедуром спречавају и смањују последице можданог удара. Минимално инвазивном методом уклања се тромб из запушеног крвног суда у мозгу, чиме се пружа најбоља могућност за излечење пацијента.

Мождани удар у 85 одсто случајева изазива прекид циркулације изазван зачепљењем артерија на врату или у мозгу. Стандардна терапија је хемијско разграђивање тромба, али она не може да се примени код свих пацијената. Предност механичког уклањања угрушка је што не постоје здравствена ограничења.

"Код пацијента код кога се затворио крвни суд у глави, ми смо са стентом ушли у крвни суд мозга кроз препонску регију и тај тромб смо извадили. Након интервенције је дошло до потпуног отварања крвног суда и тако смо спречили даљи развој инфаркта. Ове методе трају 45 минута, а пацијент је најчешће у будном стању", објашњава Слободан Ћулафић, интервентни неурорадиолог из болнице "Свети Сава".

Тим стручњака, који предводи доктор Слободан Ћулафић, искусни интервентни неурорадиолог, за те процедуре припремао се доста дуго. До сада је неурорадиолошком интервенцијом спасено више од хиљаду пацијената.

"Механичко уклањање тромба сада је парктично ново оружје у терапији можданог удара. То је велика новост, не само за нашу болницу, већ и за здравствени систем, јер ова метода тек почиње да се рутински примењује и у већим светским центрима. Ми смо је на неки начин усвојили и овде", каже директор болнице "Свети Сава" доктор Милан Савић.

Тако се лече и друга обољења - анеуризми, сужења крвних судова, врата или кичмене мождине, а прилику за лечење на овај начин имају за сада само пацијенти из Београда.

Зато у болници "Свети Сава" почиње обука за неурологе и интервенте радиологе свих клиничких центра Србије, како би механичко вађење тромба било доступно свима. Око 24 хиљаде људи годишње у Србији доживи мождани удар, а сваки пети млађи је од 40 година.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару