Институт: Мерења у Шајкашу уредна

Епидемиолошким истраживањима у Основној школи "Исидора Секулић" у Шајкашу, 10. и 11. фебруара, нису доказани фактори који су могли довести до поремећаја здравља и не постоји епидемија услед тровања, закључак је Института за јавно здравље Војводине.

Институт за јавно здравље Војводине саопштио је, међутим, да су мерења у школи у Шајкашу вршена после проветравња просторија, преноси Танјуг.

У Дечијој болници у Новом Саду, 10. фебруара прегледано је 44 деце из Основне школе "Исидора Секулић", јер су имали вртоглавицу, несвестицу и отежано дисање. Двадесет ученика задржано је превентивно ради посматрања и сви су сутрадан пуштени кући.

"Могуће је да се ради о несвесној колективној психосоматској реакцији, због чега препоручујемо консултације са психологом или предагогом школе у циљу јачања капацитета, спремности и способности ученика да адекватно реагују на стресногене ситуације", наводи се у закључку Института за јавно здравље Војводине, преноси новосадски Дневник.

У опширном извештају који је завршио Институт, наводи се да у радним просторијама, сали за физичко, просторијама за смештај справа и реквизита за вежбање и свлачионици, мерењем спроведеним у дану када је деци позлило, дрегер уређај са фотоосетљивим сензорима није детектовао присуство амонијака, сумпор-диоксида, сумпор-водоника, угљен-моноксида, меркаптана, одораната, азотних оксида, ВТХ-ова, експолозивних смеса и јона водоника, односно да су утврђене уобичајене вредности.

Међутим, у саопштењу се указује на то да су испитивања обављена након што је ватрогасна служба проветрила просторије у школи.

Додатним мерењем гасова из септичке јаме, спроведеним дан после инцидента, на крову школе, на завршним вентилационим отворима који се налазе на два метра лево од бочног зида фискултурне сале, нису утврђена одступања од референтних вредности за праћење параметара.

Ипак, и ту постоји напомена да је и то мерење извршено у моменту када је септичка јама била отворена због пражњења.

Напомиње се и да се ови изводи налазе испод усиса за вентилацију, као и да је тог дана атмосферски притисак у ширем подручју Новог Сада имао најнижу регистровану вредност у последњих месец дана.

То је, сматрају у ИЈЗВ, могло утицати на емисију гасовитих материја из завршних вентилационих цеви система за сакупљање течних отпадних материја у школи.

Смеша гасова је непријатног мириса и последица је распада органских материјала пореклом из септичке јаме, напомињу у ИЈЗВ, па се школи препоручује консултовање стручне техничке службе и разматрање адекватности грађевинско-техничко-технолошких решења у циљу смањења емисије гасова непријатног мириса пореклом из система за прикупљање течног отпада.

Рађене су и анализе средстава за одржавање хигијене просторија, али у њима није пронађено присуство метанола.

Резултати лабараторијских анализа, наводи се у саопштењу, материјала деце која су била на 24-часовној опсервацији у Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине су уредни.

Дневник преноси и да су стручњаци Градског завода за јавно здравље Београд 10. фебруара поставили апарате за 24-часовно праћење квалитета ваздуха у школским просторијама.

Анализом је утврђено је да су вредности свих испитиваних параметара испод граничних вредности, односно, максималних дозвољених концентрација.

"Како је током једнодневног мерења у контролисаним просторијама регистровано присуство лако испарљивих ароматичних једињења - бензена, толуена, етилбензена, акролеина и формалдехида, потребно је у току редовног рада школе спровести додатна мерења у циљу утврђивања порекла ових загађујућих материјала", препоручује Институт за јавно здравље Војводине.

Ученици Основне школе "Исидора Секулић" у Шајкашу, десетодневну паузу у настави насталу након што је неколицини деце позлило, надокнадиће радом суботом и током три дана ускршњег распуста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару