Лечење гама ножем у Србији од августа

Гама нож, златни стандард у радиохирургији, од сада ће се користити и у Србији. Министарство здравља је у понедељак потписало уговор са произвођачем, а прве интервенције гама ножем на пацијентима који не могу да буду хируршки збринути, требало би да буду урађене у августу, потврђено је РТС-у.

Куповина гама ножа јесте једна од највећих инвестиција у нашем здравству и значи нову наду за пацијенте код којих класична хирургија не може да да добре резултате или не може да се примени јер би им живот додатно био угрожен.

Професорка Даница Грујичић са Клинике за неурохирургију Клиничког центра Србије каже за РТС да је уговором предвиђено да гама нож почне да ради у наредних шест месеци, тако да би први пацијенти могли да буду примљени већ током августа.

"Оно што мене посебно радује то је могућност лечења најтежих онколошких болесника са метастазама на мозгу, који до сада нису ишли на гама нож јер нису испуњавали један од услова РФЗО, а то је да им је примарна болест под контролом", истиче професорка Грујичић.

За пацијенте је изузетно важно то што се чува здрав део мозга приликом зрачења на гама ножу тј. тачно се зрачи искључиво туморско ткиво.

"Поред тога, постоје и друге индикације: мале артерио-венске малформације, сада у последње време и велике иноперабилне артерио-венске малформације, доброћудни тумори који су на незгодним местима, код којих приликом операција може доћи до тешког неуролошког дефицита. Значи све то ће моћи да се лечи на гама ножу", истиче професорка Грујичић.

Напомиње, међутим, да гама нож није свемогућ и да ће одлуке који пацијенти треба да се третирају на тај начин доносити конзилијум.

У периоду од 2008 - 2015. године, грађани Србије су на лечење гама ножем одлазили у Турску.

У Турску је упућено укупно 722 пацијената, за шта је Републички фонд за здравствено осигурање издвојио 4.289.000 евра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару