Читај ми!

Мирковић: Квалитетнији програм РТС-а на језицима мањина

Државни секретар у Министарству културе Саша Мирковић рекао је да у наредном периоду очекује побољшање квалитета програма РТС-а на језицима националних мањина.

Саша Мирковић је учествовао на округлом столу "Остваривање права националних мањина у области обавештавања" у Кући људских права у Београду, преноси Бета.

Истакао је да се у Министарству културе и информисања воде разговори са руководством јавног сервиса (РТС) у циљу решавања тих питања.

"Радио-телевизија Србије и Радио-телевизија Војводине као два јавна сервиса су у претходној години добили из буџета Србије 8,4 милијарде динара, а ове године тај буџет ће износити 8,7 милијарди. Износ се дели у промеру 77,5 одсто средстава за РТС и 22,5 одсто за РТВ", истакао је Мирковић.

Додао је да је од изузетне важности што РТВ емитује програм на 10 језика националних мањина.

Према речима Мирковића, законом је дефинисана обавеза да држава, Покрајина и локалне самоуправе расписују конкурсе за суфинансирање пројеката на језицима националних мањина и побољшавање њиховог квалитета, а од ове године је уведена новина да конкурсне комисије које одлучују о додели средстава траже мишљење Националних савета националних мањина.

"Ове године средства су повећана и износе 30 милиона динара, конкурс траје до 3. марта, а новина је што ће већину у конкурсним комисијама чинити представници које су предложила медијска и новинарска удружења", рекао је Мирковић.

По Закону о електронским медијима, како је објаснио, први пут ове године Национални савети националних мањина имају своје представнике у Регулаторном телу за електронске медије.

Председник Извршног одбора Независног удружења новинара Војводине Недим Сејдиновић указао је да Радио-телевизија Војводине има мањак кадрова који раде у редакцијама програма на језицима националних мањина.

Оценио је да су донети медијски закони добри, али да њихово спровођење неће бити једноставно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару