Читај ми!

Казне у новом Закону о ванредним ситуацијама

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић најавио је да се новим Законом о ванредним ситуацијама уводе прекршајне мере за локалне команданте, као и казне за лица која одбију евакуацију.

Небојша Стефановић је на седници Републичког кризног штаба рекао да би нови закон наредног месеца требало да буде пуштен у јавну расправу, a усвојен у Скупштини до краја априла, јавља Танјуг.

Према његовим речима, једна новина биће прекршајне казне за команданте општинских и градских штабова, то јест председника општина и градоначелника уколико не испуне законске обавезе да израде процену ризика, план заштите и спасавања.

Стефановић је истакао да је ово била најслабија тачка, јер су од 190 општина, само три имале израђен овај документ.

Већина општина је фокусирано на реаговање, а имају мало резултата када је реч о превентиви и спречавању.

"Закон ће, такође, увести нову функцију менаџера за ванредне ситуације, који ће бити биран по струци, а не политички", истакао је Стефановић.

Такође, закон уводи општинама обавезу да организују јединице цивилне заштите, додајући да се ради о добровољцима који ће у ванредним ситуацијама помоћи у цивилним пословима.

Стефановић је указао да те јединице не улазе у број од 1.000 људи из цивилне заштите које опрема Република.

Исто тако, уводе се строжа правила евакуације људи који то одбијају, јер су искуства из Обреновца показала да такве ситуације могу бити фаталне. За лица која одбијају евакуацију предвиђене су прекршајне казне.

Стефановић је истакао да Кризни штаб непрестано мотри и прати све промене.

Министар полиције је подсетио да је прошле године на подручје Србије пала огромна количина падавина која није запамћена у протеклих 100 година.

"Не знамо како ће се природа убудуће понашати. На нама је да будемо спремни. Апеловао бих на све локалне самоуправе да организују своје комуналне активности, пре свега око рашчишћавања водотокова и утврђивања насипа на водотоковима другог реда", закључио је Стефановић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару