Читај ми!

Села око Босилеграда месец дана одсечена од света

У Општини Босилеград бујице и снег направили су недавно велику штету, па је ванредна ситуација још на снази. Највећи проблем је на електромрежи, јер је више од 100 бетонско-челичних бандера пало. Има породица које су месец дана без струје, а и оних који због великог снега у град нису силазили неколико месеци.

У једној од најудаљенијих планинских махала, четири куће и два димњака из којих се вије дим. Заједно са булдожеристом, екипа РТС-а стиже ненајављена. Комшије Винко и Сима, жељни разговора, жале се да без струје нема ни временске прогнозе.

"Када завеје, само смо у кући. Дрва обезбедиш и око стоке, тако до пролећа", прича Винко Евтимов из махале Бресница.

Сима Ивановић каже да намирнице добијају преко других људи, а да пензију не подиже већ шест месеци јер поштар не долази.

Да би сви путеви у 300 планинских махала били проходни, запослени у Дирекцији и општини раде више од 12 сати дневно.

"Најтеже је то што је пало грање, а снег је велики", прича булдожериста Тони Здравков.

А док булдожер не стигне, ту су моторне санке. Докторки Верици Алексов, ово је прва зима на терену

"Снашла сам се некако, али најважније је да смо дошли да помогнемо људима и да им пружимо прву помоћ", истиче Верица алексов из Дома здравља у Босилеграду.

Председник Општине Босилеград Владимир Захаријев прича како се дешавало да су људе превозили у коритима за воду, преко букве, па до доктора.

"Мање је било позива за храну јер су се људи на време обезедили, али најтеже је то што је више од 100 бандера пало", наводи Владимир Захаријев.

Због неприступачног терена, бандере се замењују ручно, па посао спорије иде. Од државе су добили нафту, агрегате и сушилице за поплављене куће.

Сметови од два, три метра на обронцима планине Црноок, на 1.600 метара надморске висине су уобичајни за ово доба године и задржавају се до 1. маја. Да би се последице невремена у околини Босилеграда санирале, неопходни су додатна механизација и грађевински материјал.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару