Читај ми!

Кад баке и деке седну у школске клупе

Пети разред Основне школе за образовање одраслих у Прокупљу заједно похађају мајке и баке. У клупама је и један слабовиди Прокупчанин који је решио да са 48 година крене у први разред. Ради се по новом наставном програму, а основно образовање стиче стотинак ученика.

Четрдесетосмогодишњи Шефкет Арифи, иако слабовид, даје све од себе да савлада прва слова. Решен је у намери да се више не стиди свог незнања.

"Имам једну ћеркицу, осам година, она иде у други разред. Некад ме пита које је слово, да рачуна, ја не знам, нисам био у школи. Пала ми прилика сад да учим ја", каже Шефкет Арифи.

И неке мајке и баке сада имају школске бриге. Уместо да баке чекају унуке после школе, ситуација је обрнута, па Стефан чека баку да заврши час у петом разреду.

"Чудно ми је мало, бака што иде у школу, али ипак дошао сам да видим шта ради", прича Срефан Алишановић.

Стефанова бака Драгана има још четири унука. "И они ме онда 'дирају', да ли баба иде на физичко, шта ради то у школи", каже бака Драгана.

Међу онима који су прихватили другу шансу у школи за одрасле има оних који се надају да ће тако успети да нађу посао, а други да га сачувају.

Директорка Основне школе за образовање одраслих, Радмила Димић, каже да има најстарији пети разред у Србији.

"Просек година живота на нивоу овог одељења је 39. Најмлађи ученик има 19 година, а најстарији 54. Они ће, наравно, уколико буду редовно похађали наставу у року од две године моћи да заврше 5, 6, 7. и 8. разред", каже Димићева.

Основна школа за образовање одраслих у Прокупљу тренутно има 99 ђака. У последње три године тридесеторо ученика који су ту завршили основно образовање наставило је редовно школовање у некој од средњих школа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару