Читај ми!

Чувар пруге, ризичан посао без бенефиција

Чување пруге једно је од ризичних занимања, посебно у брдско-планинским крајевима, где се чувари суочавају са ћудљивом природом и дивљим животињама. Упркос томе, ни некадашња регулатива у Југославији, ни садашња у Србији, за ту професију не предвиђа бенефицирани радни стаж.

Када за неколико месеци напуни четири деценије рада, чувар пруге Раде Пешовић одлази у пензију. До сада је на прузи избегао бројне опасности у редовним и ванредним условима.

Чувар пруге на железничкој станици у Прибоју Раде Пешовић каже да је једном приликом усред дана "избила" мечка са двоје мечади на 50 метара од њега.

"Али, тада смо имали оружје, другачије је било. Сада кад би избила, не знам, бежао бих. У ратним годинама је било најгоре проћи јер се ноћу пуцало", прича Пешовић.

Зато су били наоружани аутоматским пушкама. Уочи Ускрса 1999. године, Милован Кубуровић приметио је групу војника СФОР-а који су минирали пругу у пограничном делу.

Због конфигурације терена није стигао да упозори чувара пруге Видоја Томића, који је на радном задатку улетео у заседу специјалаца.

"И убио је га онај испод обале, што је био са снајпером. Касније, ми смо се вратили, човек је био убијен. С леђа је био погођен, његова пушка је била закочена", каже Милован Кубуровић чувар железничке станице у Прибоју.

И у пријепољском брдовитом крају пруга пролази кроз опасан терен. Поједини чувари пруге изложени су ризику и када се оконча њихова дневна или ноћна смена.

Једини запослени у четворочланој породици, Љубисав Милинковић кренуо је пре четири године с посла кући. Није стигао до Врбнице, села које се граничи с Црном Гором. Од тада, породица трага за њим. Раденко Милинковић каже да су га тражили по шумама, потоцима, рекама.

Чувар пруге месечно заради око 25.000 динара. Бенефиција нема.

"Температура шине је лети преко 60 степени, значи чувар иде колосеком који је толико загрејан. А зими су температуре испод тридесет", прича шеф пружне деонице Милорад Голочевац.

Упркос томе чувари пруге се поносе што, за 40 година службе, препешаче километражу као да су два пута обишли земљину куглу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару