Читај ми!

Од 2010. пребивалиште у Нишу пријавило 1.086 лица са КиМ

Од 2010. године пребивалиште на подручју Полицијске управе Ниш пријавило је 1.086 лица из Аутономне покрајне Косово и Метохија, показују подаци те управе који су саопштени као одговор на питање Танјуга колико је лица албанске националности пријавило пребивалшите у Нишу и околним општинама.

Од 2010. до краја 2014. године донета су 74 решења о поништавању пребивалишта, одбијен је 231 захтев за пријаву пребивалишта и 135 захтева за пријаву боравишта, наводе из ПУ у Нишу.

Пријава пребивалишта и боравишта лица са подручја Косова и Метохије обавља се у складу са Уредбом о поступку утврђивања испуњености прописаних услова за издавање пасоша за лица са подручја покрајине објављене у Службеном гласнику број 76 из 2009. године, прецизира се у одговору.

За лица која подносе захтеве за пријаву пребивалишта или боравишта врши се теренска провера како би се установило да ли се лице налази на адреси које је навело, а решења о поништењу пребивалишта доносила су се у случајевима када се на терену утврди да се лице са Косова и Метохије не налази на пријављеној адреси, напомињу из ПУ Ниш.

На Црвеном певцу у Нишу и у Душановој улици 19. фебруара ове године су осванули леци "Стоп албанизацији Ниша" непознатог аутора у којима се Нишлије упозоравају на повећан број Албанаца који своје пребивалиште пријављују у том граду.

Непознати аутори, позивајући се на податак са локалног медија чије име није наводено, указују да је више од 10.000 Албанаца пријавило своје пребивалиште на територији Ниша, што не потврђују и званични подаци.

Први пут на овакву појаву указано је у Прокупљу 2010. године од стране Удружења бораца и Покрета социјалиста када су организовани протести, а затим и потписивање петиције због фиктивног пријављивања пребивалишта грађана албанске националности са Косова и Метохије на подручју мерошинске општине са циљем да дођу до новог пасоша Србије.

Према њиховим наводима тада је на подручју мерошинске општине на тај начин своје пребивалиште пријавило око 50 становника албанске националности са Косова и Метохије.

Основни суд у Прокупљу казнио је затворским казнама четворицу плицајаца из Мерошине због тога што су косовским Албанцима омогућили добијање лажних пријава пребивалишта.

Према подацима ПУ Ниш 2010. године, донето је 51 решење о поништењу пребивалишта лицима са Косова и Метохије, а 100 захтева је одбијено. Те исте године било је 313 пријава пребивалишта и 357 пријава боравишта.

Пријава боравишта одбијена је 2010. године у 28 случајева.

Следеће 2011. године било је 157 пријава пребивалишта, 131 пријава боравишта, 39 пријава пребивалишта и 38 пријава боравишта је одбијено, а у 13 случајева пребивалиште је поништено, наводе из ПУ Ниш.

Током 2012. године било је 184 пријава пребивалишта, 174 пријава боравишта, 25 захтева о пребивалишту и 28 захтева о боравишту је одбијено, а у пет случајева пребивалиште је поништено, подаци су ПУ Ниш.

Број пријава пребивалишта 2013. године износио је 192, а боравишта 172, 18 захтева о пребивалишту и 24 захтева о боравишту је одбијено, а донето је једно решење о поништењу пребивалишта, наводе из ПУ Ниш.

Према подацима ПУ Ниш на подручју које та управа покрива, прошле године било је 240 пријава пребивалишта, 151 пријава боравишта, 49 захтева о пребивалишту и 17 о боравишту је одбијено, а донета су четири решења о поништавању пребивалишта лицима са Косова и Метохије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару