Јанковић: Још напора у очувању матерњег језика

Заштитник грађана Саша Јанковић оценио је, поводом Међународног дана матерњег језика, да проблеми који се појављују у свакодневној примени опомињу да је потребно још много напора како би се гарантовало право на очување и неговање језика.

Саша Јанковић је навео да је право на употребу матерњег језика индивидуално право које утиче на свакодневни живот појединца, али и колективно право, дубоко, нераскидиво и далекосежно везано за заједницу која га користи и друштво у коме она живи, јавља Бета.

"Велики број језика, који су у службеној употреби на територији Србије и на којима се грађани информишу и образују, непроцењиво су богатство које треба да значи снагу, а не слабост нашег друштва, култура и традиције", навео је Јанковић у саопштењу.

Заштитник грађана је нагласио да је веома важно и знање и употреба језика средине у којој грађани живе, а како би се отклониле препреке у њиховој интеграцији у друштво и запошљавање у органима јавне власти.

"Истовремено, у локалним заједницама у којима преовладава језик националне мањине, нужно је да припадници српског народа током школовања овладају језиком своје средине ради бољег споразумевања са суграђанима", додао је заштитник.

Како је објаснио, у уређивању службене и јавне употребе матерњег језика потребно је нужно, искрено и савесно ангажовање свих сегмената друштва.

Јанковић је оценио и да одлагање свеобухватног решавања тог спорног питања не доприноси владавини права и јачању грађанске државе.

Генерална скупштина Унеско прокламовала је 1999. године Међународни дан матерњег језика, као сећање на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану, данас Бангладешу, јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару