Читај ми!

Штетне супстанце у пеленама и опреми за бебе

Присуство хемикалија које могу штетно да утичу на здравље деце, установљено је код 16 од 68 тестираних производа за децу и бебе, показује истраживање које су спровели Асоцијација потрошача Србије и још 10 потрошачких организација, чланица кровне организације потрошача у ЕУ.

Резултати тестова показују да нека од хемијских једињења утврђена у опреми за бебе могу бити штетна, чак и ако су у производу присутна само у траговима, због чега та организација захтева хитну реакцију надлежних, наводи се у саопштењу Асоцијације потрошача Србије, преноси Бета.

Тестирано је укупно 68 производа у шест категорија, али АПОС није навео када је истраживање рађено, као ни имена фирми чији су производи оцењени као штетни.

Истраживање је показало да су у три од 19 бодија пронађени фталати, који су канцерогени, који ремете хормоне и смањују плодност, а исте хемикалије биле су присутне и у шест простирки слагалица, као и у једној текстилној од 14 тестираних простирки.

У једној од 10 испитаних цуцли пронађен је бисфенол А, који штетно делује на мозак, док је од 11 испитаних узорака пелена, у четири утврђено присуство натрацена и нафталена који су канцерогени и мутагени.

Из АПОСА наводе и да је у једној од седам испитаних простирки за пресвлачење присутан инхибитор пламена на бази хлора, који је такође канцероген и штетно делује на репродуктивне органе.

АПОС од надлежних захтева да примењују принцип предострожности када је у питању регулисање опасних хемијских супстанци, јер за одређене хемикалије нема безбедних нивоа који се могу поставити.

Та организација за заштиту потрошача захтева да се забрани њихово коришћење од самог почетка, јер је то једина могућност да се смањи изложеност потрошача и околине штетним супстанцама, као и да се унапреди начин информисања потрошача о присуству штетних хемијкалија у производима које купују.

АПОС је најавио да ће кроз пуноправно чланство у Интернационалној асоцијацији потрошача за истраживање и тестирање, чија је тренутно придружена чланица, настојати да сличним истраживањима, у отвореном дијалогу са надлежним органима, побољша контролу безбедности производа, већу транспарентност тржишта и унапређење конкуренције.

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару