Читај ми!

"Хоризонти" промовисани у Њујорку

Центар за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД) промовисао је у Њујорку свој часопис "Хоризонти" и тим поводом је одржао панел "Запад и Русија: нови хладни рат?".

ЦИРСД, чији је оснивач бивши председник ГС УН Вук Јеремић, представио је пре недељу дана и у Београду други број часописа који тај центар издаје и том приликом организовао панел на исту тему, подсећа Танјуг.

У "Харвард клубу" у Њујорку синоћ су о овој теми говорили стални представник Руске Федерације при УН Виталиј Чуркин, бивши премијер Аустралије Кевин Рад, бивши немачки министар одбране Карл Теодор Гутенберг и професор Колумбија Универзитета Џефри Сакс, а модератор панела био је председник ЦИРСД Вук Јеремић.

"Показали смо да је могуће направити светски производ у Србији и да је могуће организовати расправу о светским темама ван Србије, у организацији нечега што долази из Србије, и мислим да због тога имамо разлога да будемо задовољни", изјавио је Јеремић после скупа.

"Данас су у Њујорку разговарали водећи ауторитети на тему односа Русије и Запада, расправљали су о најновијем броју часописа који се бави темама односа Русије и Запада и надам се да ћемо и у будућности, у следећим бројевима, бити у прилици да се на адекватан, светски и врхунски начин бавимо најважнијим питањима међународних односа", закључио је он.

Током панела, бивши немачки министар одбране Карл Теодор Гутенберг је указао да није лако утврдити ко је крив за ситуацију у Украјини, те да криваца има више - на свим странама.

Он је, такође, оценио да случај Крима не може да се пореди са случајем Косова, већ да је Крим био, историјски и чињенично, у сасвим другачијој ситуацији.

Према његовим речима, референдум на Криму није спроведен на одговарајући начин.

Руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин је рекао да је ЕУ раније одбијала да са Русијом разговара о томе шта би могло да се догоди у Украјини, али је истакао да постоји могућност за сарадњу како би се превазишла украјинска криза и да, када се извуку поуке, постоји нада у нови почетак.

"За мене је најснажнији аргумент резултат анкете коју је спровео немачки институт пре две недеље у Украјини о томе шта људи мисле о могућности поновног уједињења са Русијом. Деведесет три одсто испитаника је рекло 'да'", истакао је Чуркин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару