Читај ми!

"Одбрана": Систем одбране под медијском паљбом

Магазин Министарства одбране и Војске Србије “Одбрана“ констатује у најновијем броју да се систем одбране налази “под унакрсном медијском паљбом“ и оцењује да је можда право време да се у институционалним оквирима размотри одговорност оних који су довели у питање кредибилитет система одбране.

Лист Одбрана у тексту под насловом "Војска на нишану - Заштитник против заштитника" поставља питање да ли је више од случајности што су се у две недеље отворила четири информативна фронта против Министарства одбране, преноси Бета.

"Је ли реч о кризи институција или изазивању кризе институција?", пита тај лист.

Лист наводи четири случаја у протеклих месец дана, за које каже да не морају бити у директној вези, али да се поставља питање "може ли бити случајно да се у року од петнаестак дана систем одбране, институција са најстабилнијим угледом у држави, нађе у епицентру четири медијске афере?"

Одбрана ту убраја новинску репортажу о пензионисаном мајору М. В, наводној жртви родне дискриминације у војсци, затим спор између Заштитника грађана и Министарства одбране о достављању докумената, захтев Повереника за информације од јавног значаја у вези са авијацијом, као и оптужбе Фонда за хуманитарно право на рачун начелника Генералштаба Љубише Диковића.

"И поред званичних ставова надлежних институција и доказа који оповргавају разлоге за покретање афера, део јавне сцене не престаје са заоштравањем дискурса. Као што је главни уредник једног угледног београдског дневног листа недавно рекао на телевизији, невладине организације и такозване независне институције у нашој јавности уживају статус 'светих крава'" наводи лист Одбрана.

Тај двонедељник је такође објавио да је сада можда право време да се и у институционалним оквирима "размотри и одговорност оних који су неосновано, без доказа, свесно или несвесно довели у питање кредибилитет институције која је поверење грађана стекла у најтежим ситуацијама кроз које је држава пролазила".

У другом тексту, у уводнику главног уредника Одбране потпуковника Владимира Почуча, пише да су медији за само неколико недеља, прилично сензационалистичким, често и недовољно компетентним написима и неодмереним тоном у телевизијским прилозима олако поделили јавност у уверењу да је систем одбране коначно ваљано организован, стабилан и
под демократском цивилном контролом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару