"Покондирене тикве" на Фејсбуку и Твитеру

Креда и табла, су биле довољне за школски час. Међутим, дигитализација мења и просвету. Нове технологије све су присутније у учионицама, а следеће недеље у Београду се одржава конференција на којој ће бити представљени последњи новитети. Они који би да се пријаве, то могу да учине до понедељка 22. фебруара.

Поставља се питање како детету 21. века приближити радњу Стеријине Покондирене тикве, објављене пре век и по. То је изазов за многе професоре српског језика, али не и за Анђелку Петровић. Она то ради помоћу онога што им је блиско - друштвених мрежа и блога.

"Разменимо неке идеје, недоумице пре него што дођемо на час, а онда смо имали задатак да пратимо покондиреност на Фејсбуку и Твитеру", каже Анђелка Петровић.

Према њеним речима, покондиреност на Фејсбуку се махом манифестује кроз наше визуелно приказивање, а на Твитеру су они окарактерисали као неку врсту интелектуалне покондирености.

Анђелка, као и други наставници који користе сличне методе у настави, представиће их следеће недеље на конференцији о употреби нових технологија у образовању.

За два дана посетиоци ће добити одговоре на питања: Како изгледа учионица будућности? Могу ли се роботи користити у образовању? Да ли је таблетима и телефонима место у школи?

Александар Борисављевић из "British Council" рекао је да нове технологије пре свега помажу да мотивишу ђаке да буду успешнији у самом образовању, подиже квалитет образовања, омогућава да се индивидуално направе програми за ђака, уче ђаке да развију вештине за 21. век као што је на пример програмирање.

Анђелка Петровић рекла је да би се наставник назвао савременим, ваљало би да прати оно што деца воле и што желе.

"Ми креирамо неки сопствени виртуелни простор у коме се добро осећамо, у коме је то што мислимо, напишемо, желимо да кажемо доступно свима, подложно је дебати, критици", навела је Петровићева.

Примена савремених технологија у настави данас је императив, због чега многе земље, попут Финске, Шведске, Француске уводе информатику као предмет у нижим разредима.

Најдаље је отишла Велика Британија - од септембра ове године информатика и програмирање биће обавезан предмет већ од 1. разреда основне школе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару