Taсовац oдбацио наводе о лошој медијској ситуацији у Србији

Министар културе и информисања Иван Тасовац саопштио је да је у изјавама извршног директора Репортера без граница и у саопштењу БИРН-а озбиљно промашена суштина онога што се дешава на медијској сцени Србије.

Иван Тасовaц је у саопштењу "неупућеним репортерима, који мисле да је 'развој медијске ситуације тужан и и да не води ка жељеном, европском циљу", поручио неколико чињеница о медијској сцени Србије, јавља Фонет.

"Прво, Србија је, по извештају Европске комисије, знатно побољшала правни оквир у области медија и постигла приметни напредак у области информационог друштва и медија, захваљујући доношењу сета медијских закона (на нашем сајту, ако будете истраживали, можете наћи све информације о овим законима)", навео је Тасовац.

Друго, додаје министар културе, Србија је у року донела подзаконске акте, који су омогућили расписивање конкурса за пројектно суфинансирање медија.

"Kонкурси су у току, а комисије ће већински чинити представници медијских и новинарских удружења. Другим речима, неће држава делити новац, него ће о њему одлучивати медијски представници", истакао је Тасовац.

Према његовим речима, трећа битна чињеница је да је до 1. јула окончаће се излазак државе из власничке структуре медија, што значи да ће сви медији имати једнаку стартну позицију на тржишту.

"Четврто, почео је упис у регистар медија, по новим законима, којим се обезбеђује транспарентност власничке структуре, као и јасан увид у државну помоћ медијима", истакао је Тасовац.

Министар културе наводи да је на иницијативу Министарства на чијем је челу већ почела примена нових закона, "и то не према људима из БИРН-а, већ према таблоидима због њихове потребе да сами суде, без доказа, суда, а поготово без права на одбрану".

"Шесто, поводом прича о утицају преко оглашавања, обавештавам репортере да на сајту ресорног министарства могу да прочитају и текст нацрта Закона о оглашавању, који ће бити усвојен током године", наглашава Тасовац.

Како каже, "веселих детаља о 'тужној' слици, има још, али претпостављам да репортерима и БИРН они вероватно нису занимљиви".

"Колико сам схватио, њих више занимају езотерична стања у којима су ствари 'невидљиве, нетранспарентне, али лако доказиве", саопштава Тасовац.

Према његовим речима, то је добра дефиниција, "али за теолошку расправу (у средњем веку), а не за ону која се односи на медије".

"Медији се, ваљда, баве чињеницама, па би и они који причају о њима могли бар да се потруде да по неку набаве (сајт, на који сам упутио, не би био лош почетак)", истиче Тасовац.

Министар културе у саопштењу, такође, предлаже и едукацију, "нарочито за оног ко је узнемирен и забринут, јер су комесару Хану потребни докази".

"Докази последњи пут нису били потребни у време великих револуционарних чистки, омиљених у некадашњем источном блоку", додаје Тасовац.

Како каже, Србија је са тим блоком одавно завршила и иде у Европску унију "све са доказима".

Раније данас, извршни директор Репортера без граница Кристијан Мир изјавио је за портал Цензоловка да српска власт гуши слободно извештавање.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару