У Лондону отворена изложба o Јасеновцу

Међународна комисија за истину о Јасеновцу отворила је у Дому Владике Николаја у Лондону изложбу “Анатомија Заборава”, посвећену жртвама хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу и Доњој Градини, саопштила је Комисија.

Изложбу, чији су аутори Вања Смуља и Споменка Кузмановић, припремила је Народна и Универзитетска библиотека Републике Српске поводом 70 година од завршетка Другог светског рата, преноси Танјуг.

На свечаности у Лондону представљена је и књига "Иван Ханс Мерц, римокатоличка 'црква' и истините лажи" којом аутор Драгана Мијатовић Томашевић покушава да расветли живот и рад Мерца који је, према писању хрватске штампе, био духовни вођа хрватског усташког покрета.

Комисија је представила и добротворну организацију "Jasenovac and Holocaust Memorial Foundation", која је основана у Великој Британији и прикупља средства за изградњу меморијалног центра на јасеновачком стратишту у Доњој Градини и истраживање геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ.

Истина о злочинима би, наводи Комисија чији је председник Србољуб Живановић, требало да омогући успостављање међусобног помирења различитих верских и етничких група које сада живе на територији Босне и Херцеговине и Хрватске.

Међународна Комисија за истину о Јасеновцу (у којој није било представника са територије бивше Југославије), којом је председавао амерички професор Бернард Клајн, утврдила је да је преко 1.400 римокатоличких свештеника и часних сестара мучило и убијало Србе, Јевреје и Роме.

Међу жртвама је било преко 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома, пише у саопштењу Комисије која додаје да је Хрватска била једина земља на свету која је имала логор за истребљење деце. Утврђено је да је међу јасеновачким жртвама било 110.000 деце испод 14 година старости.

Отварању изложбе и промоција у Лондону присуствовали су, између осталих, принцеза Катарина, дипломатски кор на челу са амбасадором Србије Огњеном Прибићевићем, представником Војске Србије пуковником Сашом Перовићем, свештенство православних цркава у Лондону, наставници лондонског универзитета, представници британске националне библиотеке и многих српско-британских удружења.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару