Читај ми!

Приштина, после славља настављено исељавање

На Косову је обележена седмогодишњица једнострано проглашене независности, али славље није зауставило косовске Албанце који су наставили са масовним одласцима пут западне Европе, јављају приштински медији.

Од намере да оду није их одвратила ни чињеница да је Немачка управо јуче вратила десетине становника Косова који су тамо тражили азил, а ни контрола на граници између Србије и Мађарске коју тренутно обавља немачка полиција, преноси Танјуг.

Аутобуска станица у Приштини је поново препуна путника који су аутобусима кренули ка европским земљама, преносе медији у Приштини уз оцену да то показује да је разочарање косовских становника изузетно дубоко.

Блиц на албанском преноси да док кососка влада говори о наводном паду броја оних који одлазе с Косова – остаје чињеница да се такав утисак синоћ није могао стећи на аутобуској станици.

Гостујући на РТВ МиР, политички аналитичар из Приштине Фатмир Шехоли рекао је јуче да је за 90 дана, колико већ одлазе пуни аутобуси, реално да је Косово напустило више од 140.000 становника.

"Ту не треба много филозофије. За 90 дана са аутобуске станице у Приштини свакодневно је ишло најмање седам аутобуса, а сада одлази пет. Из Гњилана, Урошевца, Вучитрна сваког дана је ишло од три до пет аутобуса, а последњих дана више је и прелазака путничким возилима на граници са Албанијом", рекао је Шехоли.

То значи, додао је, да је свакодневно са целе територије Косова пут ЕУ одлазило и до 20 путничких аутобуса, а у сваком по седамдесетак људи.

Заменик премијера владе Косова и лидер ДПК Хашим Тачи је, гостујући на ТВ Кохавижн, негирао сопствену улогу у масовном одласку људи с Косова, тврдећи да је прави кривац бивша коалиција ВЛАН, која је шест месеци вршила опструкцију и није дала да се формирају косовске институције.

У међувремену је саопштено да су у току последња 24 часа, у нелегалном преласку мађарске границе, ухваћене 244 особе, а највише њих на територији пограничне Жупаније Чонград, преноси Танјуг.

У току јучерашњег дана на овом подручју ухваћене су 143 особе у нелегалном преласку границе, међу којима је највише њих било са Косова и Метохије – 51 особа.

Како се наводи, сви су затражили азил и предати су у надлежност имиграционе службе.

Против две особе покренут је и поступак због кријумчарења људи.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару