Читај ми!

Шта то Војска продаје?

Оглас Министарства одбране са листом наоружања и војне опреме које намерава да прода – изазвао је велику пажњу јавности, али и дилеме. Војска тврди да то неће умањити борбену готовост, јер поседује модерније оружје од онога које се продаје.

Увидом у списак који се налази на сајту Министарства одбране, може се закључити да је углавном реч о наоружању које потиче из педесетих, шездесетих и почетка седамдесетих година – и било је ударна песница Титове Југославије.

"Најкрупнији" део арсенала који Војска намерава да прода јесу тенкови Т-55, који су чинили главну оклопну силу ЈНА и, касније, Војске Југославије.

Реч је о тенку који су још крајем седамдесетих и почетком осамдесетих многе војске почеле да стављају у други план, како Црвена армија тако и остале социјалистичке армије.

Условно речено, мана овог тенка јесу слаб топ, лоша оклопна заштита и недовољна покретљивост у односу на конкуренцију.

Занимљиво је да постоје пројетки модернизације тенка Т-55, које нуде и српске фирме, али се за тај пут опредељују сиромашне земље из Африке и Азије.

У Европи једино још Румунија користи Т-55 и то своју верзију, док су остале земље своје педесетпетице или продале или конзервирале и оставиле као ратну резерву.

Отпис још 2004. године

Подсећања ради, од наоружања које је на актуелном списку, Војска Србије и Црне Горе је још 2004. године објавила да повлачи из наоружања: 210 тенкова Т-55, 72 оклопна транспортера М-60, 98 хаубица 105 милиметара, 54 хаубице 155 милиметара, 1.014 противавионских топова 20/3 милиметара...

С обзиром на то да је од 2004. године промењена струкура Војске, сигурно је да су још и многа друга борбена средства избачена из употребе.

Главни аргументи за неперспективност су, на пример, мали домет и лоша мобилност за хаубице, слаба оклопна заштита и лоша мобилност за оклопна возила.

Сва та оружја би у неком модерном рату била збрисана са лица земље за врло кратко време.

Од наоружања које се такође не користи, а продаје се – јесу и бестрзајни топови М-60, чија је основна намена противоклопна борба. Они, на пример, после испаљења дижу велики облак прашине и тако откривају положај.

И "праге" на продају

За многе је спорна продаја 48 противавионских топова "М-53/59 прага", чехословачке производње – пре свега због позитивног искуства свих зараћених страна које су користиле то оружје током деведесетих година.

Међутим, "праге" се нису најбоље показале у рушењу авиона, већ у уништавању бункера, утврђених положаја и цивилних објеката.

Оне се више година не користе у Војсци, а није познато колико се "прага" налази у складиштима. Познато је да постоји опција модернизације – уградња ноћних нишана и низа електронских уређаја.

На листи за продају је и на први поглед велика количина муниције. Примера ради, противоклопне тромблонске мине. Њих у свету све више замењују потцевни бацачи граната, јер је ефикасност слична, а обука и брзина паљбе су једноставнији и, што је најавжније, вишеструко бржи.

Продају се и 9.163 комада пиштоља М-70, калибра 7,65 милиметара, који се већ годинама не користи у Војсци јер се показао као неефикасан, а занимљиво је да га масовно користе, на пример, радници обезбеђења у банкама и поштама.

У истом калибру 7,65 на листи је и аутоматски пиштољ "шкорпион", који је стандардно оружје код посада оклопних возила и тенкова, а продаје се више од 7.500 комада.

Вишак "шкорпиона" је настао знатним смањењем броја оклопних возила и тенкова, како у активној служби тако и у резерви Војске Србије.

На продају су оглашене и стандардне "Заставине" аутоматске пушке М-70 и то укупно око 3.500 комада, али је то незнатна количина, с обзиром на чињеницу да се то оружје и данас производи у Крагујевцу.

Један од најкрупнијих контингената су бацачи противоклопних ракета типа М-79 ОСА. Ово оружје је, рецимо, током осамдесетих година чинило главну ударни песницу општенародне одбране СФР Југославије, јер се рачунало да ће земљу напасти непријатељ са великим бројем тенкова и других оклопних возила.

СР Југославија, а затим и Србија, наследиле су огромне количине тог оружја и то је најприближнији одговор на питање зашто је више од 5.000 комада понуђено на продају.

Важно је нагласити и да се ово оружје продаје већ десет година, али и да су неки типови наоружања и војне опреме који су раније били на листи за продају, сада избачени са те листе.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару