Читај ми!

Може ли јагода да престигне малину у извозу

Према проценама српских научника производња јагода у наредним годинама могла би да буде већа извозна шанса него што је производња малина, јер је захваљујући сортама, јагода из Србије врло квалитетна. Та врло профитабилна и атрактивна култура код нас може се гајити и на отвореном и у пластеницима.

У савременој производњи јагода битно је да се прате најновије технологије гајења, да се одабере права сорта, ослушкује тржиште и да се у старту произвођачи определе да ли ће пласман бити на домаћем или иностраном тржишту.

"Мислим да бисмо могли да будемо знатно већи извозник јагода, мада и сада не можемо да будемо незадовољни, али у некој будућности перспектива је још већа, јагода би могла да буде већи извозни артикал него што је малина. Јер што се малине тиче већ имамо ту велику репутацију, али мислим да се зна и да је јагода из Србије веома квалитетна", каже проф. др Евица Мратинић са Пољопривредног факултета у Земуну.

Уз доследно поштовање прописане технологије могуће је постићи приносе и до 35 тона по хектару – високородних касних сорти јагода. Реч је о врло профитабилној култури чија је цена висока, поготово ван сезоне.

"Те сорте које се сада гаје намењене су искључиво за конзумирање. Постоје једнородне, постоје ремутантне и имају простора за пласман у Европи, а посебно за наше тржиште. За руско тржиште треба неизмерних количина које ми не можемо да произведемо", објашњава произвођач јагода Зоран Шабић.

Производња јагода у Словенији стагнира па држава половину својих потреба за тим воћем увози.

"Сва производња је намењена свежој потрошњи. Ми немамо производњу за индустрију и код нас се јагода производи на око 100 хектара. Три четвртине производње је у пластеницима", каже Даринка Корон из Кметијског Института у Љубљани.

У Европи највећи просечан принос остварује Шпанија 40 тона по хектару, док је Србија са скоро четири тоне јагода по хектару на 11 месту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару